Eurobike: 2017 bo leto pedelecov, širših cestnih gum in 12. zobnika

Eurobike: 2017 bo leto pedelecov, širših cestnih gum in 12. zobnika
22.08.2016 AVTOR: Blaž Mazi
Poročali bomo z enega najpomembnejših kolesarskih sejmov na svetu.

V nemškem Friedrichshafnu bo od 31. avgusta do 4. septembra potekal kolesarski sejem Eurobike, s katerega bomo poročali o novostih za leto 2017.

Že zdaj je jasno, da bo veliko pozornosti namenjeno pedelecom (električna kolesa s pomožnim pogonom, ki dodajajo moč le, kadar poganjamo pedala. Prijel se jih je izraz pedeleci (PEDal ELEctric Cycle) in so v zadnjih sedmih letih v srednji Evropi in ZDA pravi prodajni hit).

Kolesarska industrija seveda poskuša z inovacijami na področju električnih koles utrditi položaj na različnih trgih in ustvariti niše za nove skupine potrošnikov. V približno sedmih letih so se e-kolesa iz Nemčije razširila v druge dele sveta, proizvajalci pa pozorno opazujejo številke.

V letu 2015 so jih namreč na nemškem trgu prodali več kot pol milijona, letos bodo po napovedih številke podobne. Zanimivo je, da so največje povpraševanje zabeležili pri električnih kolesih za rekreacijo in prosti čas ter gorsko kolesarjenje.

Bosch ne popušča, na vlak se je dokončno vkrcal tudi Sram

Prvo mesto v proizvodnji trenutno pripada podjetju Bosch, ki slovi po dobro izdelanih motorjih. Na sejmu bodo predstavili sistem dvojne baterije, s katerim bi lahko občutno povečali doseg e-koles. Dvojna baterija naj bi bila najbolj koristna za dostavno-tovorna in potovalna kolesa, sprememba pa se obeta tudi na njihovem Nyon grafičnem prikazovalniku stanja e-pogona.

Če ste se kdaj vozili s pedelecom, potem veste, da lahko prikazovalniki dosega v primeru razgibanega terena (zaradi nihanja obremenitev) precej zavajajo. Boschev zaslon namerava doseg namesto s krogcem ali črticami po novem prikazovati z nepravilnim vzorcem bele barve, ki bo še najbolj spominjal na jajce na oko.

Sram je že predstavil prvo skupino opreme za e-gorska kolesa EX1 z osmimi zobniki, širšo verigo (zaradi moči e-pogona) in prilagojeno kaseto, za leto 2017 pa napovedujejo različico tudi za ostale vrste električnih koles.

V Boschu so dojeli, da prikazovalniki dosega e-koles prevečkrat zavajajo. Za 2017 napovedujejo prenovljen način prikazovanja dosega, ki bo upošteval konfiguracijo terena in druge spremenljivke.

Po Boostu prihajata Road plus in dvanajsti zobnik

Po novem standardu vpetja Boost, ki je razširil peste in gonilni ležaj, bodo proizvajalci očitno skušali nove prodajne višave doseči z novimi koraki v širino. Najprej na kaseti, kjer na sejmu pričakujemo dvanajsti zobnik (si kdo želi 36 prestav?), potem pa tudi pri gumah.

Po gorskih kolesih, pri katerih povprečen ljubitelj kolesarstva skorajda ne zmore slediti velikostim obročnikov v kombinaciji s širokimi gumami 27,5+ in 29+, se obetajo novi rekordi v debelosti tudi na cesti. Na gravel kolesih (torej cestnih kolesih, ki preživijo tudi na makadamu), so že nameščene gume širine 28 in 30 milimetrov.

Pa je to dovolj? Očitno ne, so prepričani pri WTB. Ameriški proizvajalec je predstavil 47 milimetrov široko gumo za cestna kolesa. »Standard « so poimenovali, uganili ste, Road plus. Če se sprašujete, ali se zgnetejo v okvir vašega kolesa, je odgovor tule. Sicer pa je jasno, kam pes moli taco: k novim modelom koles.

WTB Road plus

Če imate posebne želje, kaj naj preverimo na sejmu, jih lahko sporočite spodaj v komentarjih.

Značke: Gorsko, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ