Evenepoel: Imamo načrt in verjamemo, da lahko zmagamo

Evenepoel: Imamo načrt in verjamemo, da lahko zmagamo
22.04.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

"Moje priprave so bile povsem posvečene dirki po Italiji, a Liege-Bastogne-Liege predstavlja pravi test forme, tako kot sem lani to storil na dirki San Sebastian. Pomembno je imeti težko dirko, da najdeš pravi ritem." To je medijem povedal Remco Evenepoel. Seveda je meril na to, da je lani dobil dirko v San Sebastianu, potem pa dobil še dirko po Španiji. Belgijec bo v nedeljo na dirki Liege-Bastogne-Liege branil lansko zmago.

Tokrat bo imel številko ena na hrbtu, nastopal pa bo v majici svetovnega prvaka. Ta dirka bo zanj na sporedu po dolgem obdobju priprav na Teideju, saj je vse moči usmeril v dirko po Italiji. Tam se bo soočil s Primožem Rogličem. Še prej pa se bo moral soočiti s Tadejem Pogačarjem. Na dirki, ki je všeč obema. Pogačar jo je dobil leta 2021, Evenepoel pa lani: "Dobro sem se pripravil, zadnji teden pa sem priprave posvetil tej dirki. V ponedeljek se spet povsem posvetim Giru."

Kaj o vsem skupaj meni Tadej Pogačar smo že zapisali. Medtem ko si bo slovenski šampion po nedeljski preizkušnji privoščil zaslužen počitek, Evenepoel na dirko prihaja svež in poln energije: "Na Tenerifu sem opravil ogromno vzdržljivostnih treningov. Na Liege-Bastogne-Liege pa šteje dirkanje po petih, šestih urah dirkanja. Proti koncu takih dirk noge povedo vse in ni pomembno, kakšne treninge si prej opravljal."

Sicer pa se je trasa dirke v primerjavi z lansko nekoliko spremenila. Lani je Evenepoel napadel na vzpon La Redoute, letos bo takoj po Redoutu vzpon, ki ga do zdaj ni bilo. To je Cote de Cornemont. Vsekakor je to dodatna težava, podobno kot je še en vzpon v zaključku. Tik pred zadnjim in tradicionalnim Roche Aux Faucons so v trasu vključili še vzpon Cote des Forges:

"Rad imam to traso. Izgleda fantastično. Zaključek je precej težji kot v preteklih letih. Še posebej z nekategoriziranim vzponom po La Redoutu. Klanec je dolg dva kilometroa in je težek in zaključek je precej težji kot v zadnjih desetih ali 15 izvedbah. To pomeni, da bo tudi taktika povsem drugačna, saj je tudi pet ali deset kilometrov dolg odsek do Cote des Forgesa vseskozi razgiban. Mislim, da nas čaka zahteven zaključek. Če bo še veter pihal v hrbet, kot napovedujejo, potem bo težko že vse od Bastogna."

Seveda je beseda na novinarski konferenci nanesla tudi na Tadeja Pogačarja. "Nismo posebej pozorni na nikogar. Poskušali bomo oddirkati svojo dirko. Imamo načrt in verjamemo, da lahko zmagamo. Velio fantov je v dobri formi, a jasno je, da je Tadej Pogačar prvi favorit. Vendar vem, da sem dober in pripravljen na dirko." Evenepoel je še priznal, da je na pripravah spremljal enodnevne klasike.

Obenem je izpostavil, da vsekakor ni lahko odpeljati dveh enodnevnih dirk v nekaj dneh in potem za konec še Liege-Bastogne-Liege. To poskuša letos Pogačar. "Ni lahko zadržati formo, vendar pa menim, da fant, kot je Pogačar, velik talent in šampion, to lahko naredi." Seveda Evenepoel upa, da bo sam ponovil lansko zmago. Pravi, da je pripravljen na različne scenarije:

"Ostati moram miren in verjeti v svoje sposobnosti. Seveda bi bilo najboljše, če bi na cilj prišel sam, vendar pa me ni strah sprintati proti Pogačarju. Tudi Roglič me je v sprintu že pramagal, a sem tudi jaz njega. Na koncu takega dirke si že vse porabil in tako pride do sprinta “umirajočih labodov”. Upam, da bom jaz tisti, ki bo manj “mrtev”."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ