Jure Žabjek izenačil najboljšo slovensko uvrstittev

Jure Žabjek izenačil najboljšo slovensko uvrstittev
02.09.2019 AVTOR: Uredništvo, foto: Grega Stopar

Z dirkami v spustu se je zaključilo letošnje svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu, slovenska reprezentanca pa je znova zabeležila dobre rezultate.

Jure Žabjek je s 24. mestom izenačil do sedaj najboljšo slovensko uvrstitev na svetovnih prvenstvih v spustu. Mladinec Žak Gomilšček je bil 12. in dosegel enega najboljši rezultatov v tej starostni kategoriji. Monika Hrastnik pa s 13. mestom prav gotovo ni zadovoljna, a s padcem na finalni vožnji višje žal ni mogla.

Nedelja v Mont-Sainte-Anne je bila absolutno nora, saj je bilo na progi neverjetno veliko gledalcev, ki so prišli v prvi vrsti spodbujati predvsem številne kanadske reprezentante. Združene države niso daleč, zato so bili v modre zvezdice obarvani navijači prav tako množično prisotni. Slovenskih navijačev ni bilo veliko, so bili pa zato toliko bolj glasni.

Že zjutraj se je v svojo finalno vožnjo podal mladinec Žak Gomilšček, ki pred prvenstvom ni skrival ambicij po samem vrhu. Žal se ni izšlo, po nekaj zares izvrstnih rezultatih v svetovnem pokalu pa je danes končal na 12. mestu. Še vedno je to eden največjih uspehov slovenskih mladincev na svetovnih prvenstvih v spustu, morda celo največji. Žak je po dirki povedal: “Začel sem agresivno, a hitrost je prinesla tudi napake. Nato sem se umiril in vozil bolj pametno, mi je pa nekje na polovici začela nagajati zadnja zavora. Malo sem mislil na to, a še vedno odpeljal solidno. Ciljal sem na najvišja mesta, 12. mesto zagotovo ni to kar sem želel, imam pa zdaj še več motivacije za dirko naslednji teden v Ameriki, kjer bom skušal ta rezultat popraviti.”

Sledila je dirka članic, v kateri je barve Slovenije zastopala Monika Hrastnik. V letošnji sezoni ni imela veliko sreče, tudi današnja dirka pa ni prinesla velikega uspeha, saj je bila komaj 13.. Sicer lep rezultat, a za Moniko to še zdaleč ni dovolj. “Vesela sem, da je dirke konec. Vikend je bil res zelo težek, sploh zaradi vremena in razmer na progi, ki so se stalno spreminjale. Imeli smo vse od mokre proge do današnje skoraj posušene proge, na kateri je že skoraj drselo. V finalu sem kljub napakam odpeljala linije, ki sem jih želela, v srednjem delu pa sem padla in tam dejansko izgubila vse,” je po dirki povedala Monika.

Zadnji reprezentant v štartni hišici na vrhu “svete Ane” je bil tako Jure Žabjek, ki prav tako še išče tisto pravo rezultatsko potešitev za letošnjo sezono. Tudi njemu poškodba preprečuje dirkanje na vso moč, še posebej na tako dolgih, hitrih in tehnično zahtevnih progah. Jure je bil kljub temu zelo hiter in se je uvrstil na 24. mesto, s čimer je izenačil enako visoko uvrstitev Žige Pandurja iz leta 2015. Žiga je zdaj v tekmovalnem pokoju, Jure pa bo prihodnje leto na prvenstvu v Leogangu v Avstriji zagotovo ciljal precej višje.

Danes je po dirki povedal: “Večjih rezultatskih pričakovanj nisem imel, proga je zelo tehnična in fizično zahtevna, meni pa še vedno manjka nekaj moči v roki. Na progi mi je šlo lepo in gladko, le na začetku sem se enkrat zataknil. Nato sem napredoval in dosegel soliden rezultat, moj najboljši na tej progi in hkrati tudi najboljši na svetovnih prvenstvih.” Tako kot vsi ostali reprezentanti bo že jutri potoval v Zahodno Virginijo na zaključek svetovnega pokala. “Pred menoj je še ena dirka svetovnega pokala. Zaradi poškodbe sem v sezoni izpustil dve dirki in v točkovanju padel nazaj, cilj pa sem imel priti med prvih dvajset. Na zadnji dirki se bom potrudil kolikor bo šlo in bomo videli kam me to pripelje,” je še zaključil Jure.

Prizorišče z najdaljšo zgodovino v svetovnem pokalu je znova postreglo z izjemnimi dirkami, samo podatek da je bilo v organizacijski ekipi kar 1400 prostovoljcev pa priča o velikosti dogodka. V živo si je dirke ogledalo 50 tisoč gledalcev, televizijska slika pa je šla praktično po vsem svetu. Boji gorskih kolesarjev in kolesark za mavričaste majice imajo zato posebno težo in vsi skupaj smo lahko veseli, da bodo borbe za naslove prihodnje leto znova potekale na stari celini - v Avstriji in Nemčiji.
Značke: Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ