Kaj v bidon, ko nočeš ogljikovih hidratov?

Kaj v bidon, ko nočeš ogljikovih hidratov?
25.05.2022 AVTOR: Ziga Fritz Kunc, promocijsko sporočilo

Bidon je zvesti spremljevalec vzdržljivostnih športnikov. Navajen je vseh možnih praškov in pijač, najbolj pogosto so to ogljikovi hidrati.

Čeprav je podjetje Nduranz znano po svojih izdelkih, ki temeljijo na optimalni kombinaciji ogljikovih hidratov (1:0,8 razmerje glukoze in fruktoze), se zaveda različnih potreb vzdržljivostnih športnikov, zato je na tržišče postavilo dva nova izdelka za med vadbo, ki vsebujeta minimalno ali nič ogljikovih hidratov.


Zakaj ne bi uporabljal ogljikovih hidratov?

Čeprav smo tudi sami v kontekstu vzdržljivostnega športa veliki zagovorniki ogljikovih hidratov, s katerimi lahko ohranjaš zaloge glikogena med intenzivno vadbo, obstaja veliko različnih razlogov, zakaj bi si lahko želel ogljikovim hidratom izogniti.

Poglejmo, kateri bi lahko ti razlogi bili:

  • Slediš dieti, ki vsebuje malo ali nič ogljikovih hidratov
  • Želiš zmanjšati vnos OH, saj želiš izgubiti telesno maso
  • Rad treniraš na tešče, ker ima to svojevrstne prednosti
  • Verjameš v vztrajno mnenje nekaterih, da ti OH škodijo
  • Poznaš vedno bolj priljubljeno skrivnost vrhunskih športnikov

Kakršen koli razlog že imaš, da se želiš ogljikovim hidratom izogniti, je dobro vedeti, kakšne so alternative in kaj to pomeni za tvoje telo.

Pa si najprej poglejmo slednje.


Metabolizem med intenzivno vadbo

Metabolizem oziroma presnova je fizikalni in kemični proces, ki se nenehno izvaja v tvojem telesu in ga uravnavajo hormoni. Gre za nastanek in razgradnjo snovi v tvojem organizmu. Eden od proizvodov metabolizma je tudi energija, s katero napajaš svoje telo.

Med presnovo se v telesu ves čas vršijo anabolni (gradnja) in katabolni (razgradnja) procesi. Odvisno od tvoje dejavnosti in razpoložljivih hranil se tehtnica preveša v eno ali drugo stran.

Pridobivanje energije je v osnovi katabolen proces, saj telo razgraja snovi, da iz njih pridobi energijo. Nasprotno, za anabolne procese telo energijo potrebuje.

Prednost ogljikovih hidratov med intenzivno vadbo je, da ima tvoje telo na voljo hitro energijo, ki jo lahko neposredno pretvarja v energijo. Če ogljikovih hidratov med vadbo nima na voljo, torej jih ne vnašaš z energijski pijačami, energijskimi geli ali energijskimi ploščicami (ali drugo hrano), bo energijo črpalo iz zalog glikogena v tvojih mišicah in jetrih - to bo počelo v vsakem primeru, toda ob razpoložljivosti zunanjega vira OH bo ta proces bistveno počasnejši.



Beljakovine in maščobe kot vir energije

Tvoje telo je zelo iznajdljivo. Ker v naravi ni bilo vedno mogoče računati, da so bili ogljikovi hidrati na voljo, se je naučilo energijo pridelovati tudi iz beljakovin in maščob. Ker je primarni vir energije za telo glukoza, telo beljakovine in maščobe najprej pretvori v glukozo s procesom, imenovanim glukoneogeneza.

Predvsem maščobe so ogromna rezerva energije za telo, saj imajo dvakrat več kalorij kot ogljikovi hidrati ali beljakovine, obenem pa jih telo lahko nakopiči v velikih zalogah (kakor nam je dobro znano). Iz tega razloga so bile maščobe v naravi, kjer redna hrana ni bila zagotovljena, zelo pomembne in tudi znak zdravja in/ali bogastva.

Če pa na to pogledamo iz vidika sodobnega človeka, vidimo dosledno težnjo, pogosto iz estetskih razlogov, da želimo v telesu kopičiti čim manj maščobnih zalog, istočano pa čim bolj povečati mišično maso (zalogo beljakovin).

Težava je, da je ta dva procesa zelo težko ločiti. Ko telo nima na voljo OH, bo energijo črpalo tako iz maščob kot beljakovin, nekako po svoji lastni presoji. V praksi to pomeni, da je skoraj nemogoče kuriti maščobe, ne da bi obenem izgubljali mišično maso, tako kot je skoraj nemogoče pridobivati mišično maso, ne da bi pri tem kopičili maščobne zaloge.

Omeniti moramo tudi to, da telo lahko maščobe in beljakovine pretvarja v energijo samo pod pogojem, da ima na voljo kisik. Glukoneogeneza je namreč aerobni proces. To pomeni, da lahko na to energijo računamo samo med nizkointenzivnimi vadbami, ko smo daleč od svojega VO2 max. Za vadbo visoke intenzivnosti se absolutno priporočajo polne zaloge glikogena in reden vnos ogljikovih hidratov med vadbo.

Ob intenzivni vadbi ti absolutno priporočamo vnos ogljikovih hidratov, saj imajo daljši težki napori ob nizki razpoložljivosti OH lahko mnogo negativnih posledic na tvoje zdravje in učinkovitost.

Zdaj, ko smo to približno razjasnili, pa si lahko pogledamo nova izdelka podjetja Nduranz in kaj pravzaprav pomenita zate, vzdržjivostnega športnika, ki si naposled ne želiš drugega kot čim boljših rezultatov v svoji panogi.


Intra Protein Drink

Intra Protein Drink je beljakovinski napitek z elektroliti.

Čeprav se vnos beljakovin med vadbo pogosto smatra kot nepotreben, saj naj bi energijo pridobival iz ogljikovih hidratov, tudi na tem področju prihaja do premikov in drugačnih pogledov, kar vodi do raznolikih prehranskih načrtov in strategij.

Med vrhunskimi športniki in njihovimi trenerji se širi ideja, ki ima vedno več trenja in podpore znanosti, da vadbe na tešče oziroma ob nizki razpoložljivosti OH na dolgi rok vodijo do boljših adaptacij na vadbo. Po domače, če treniraš brez OH, bodo rezultati tvojega treninga boljši.

Glavni namen vnosa beljakovin med vadbo je, da zaščitiš svoje mišice. Ideja je, da z vnosom aminokislin telesu nudiš sestavne dele, ki ga bodo odvrnili od razgradnje lastnih zalog beljakovin oziroma mišic. Obenem pa je znanost potrdila, da vnos beljakovin ne zmanjšuje oksidacije maščob.

Vse to je vodilo do velikega porasta uporabe BCAA (razvejanih aminokislin), katerih glavni namen naj bi bil ravno preprečevanje razgradnje mišične mase med vadbo. Mnenja o BCAA so deljena, znanost pa je potrdila, da so v tej funkciji bolj uspešne od placeba, kar pomeni, da nek učinek zagotovo imajo.

Vendarle pa BCAA predstavljajo le tri od devetih esencialnih aminokislin, ki jih tvoje telo potrebuje za tvorbo beljakovin. Intra Protein Drink vsebuje 90-odstotni izolat beljakovin sirotke. Gre za izredno kakovosten vir beljakovin, v katerem najdeš celoten spekter aminokislin, kar je bistveno bolj učinkovito.

Morda se sprašuješ, zakaj potemtakem ne bi preprosto užival beljakovinskega napitka. Dobro vprašanje, ki ima preprost odgovor. Beljakovinski napitki niso prilagojeni za pitje med vadbo, saj so pregosti ter vsebujejo bistveno večjo vsebnost ogljikovih hidratov kot Intra Protein Drink, ki na porcijo vsebuje zgolj pol grama OH.

Trenirati brez ogljikovih hidratov ima lahko številne prednosti, vendarle ima tudi negativni vidik, da bo telo za energijo koristilo tvojo mišično maso. Z vnosom beljakovin med vadbo lahko to preprečiš.

Pravzaprav na tržišču ni izdelka, ki bi ga lahko primerjali z Intra Protein Drink. Njegova izdelava je zahtevala veliko znanja in spretnosti, ki ga je podjetje Nduranz nabralo skozi leta preizkušanj in eksperimentiranja z raznimi izdelki in sestavinami ter testiranja teh izdelkov v praksi z vrhunskimi športniki.

Poleg tega Intra Protein Drink vsebuje tudi elektrolite, ki so za normalno delovanje telesa bistveno, a pogosto spregledano ali slabo razumljeno mikrohranilo. Preprosto povedano, telo potrebuje elektrolite oziroma minerale za VSE svoje funkcije. Karkoli jemlješ, ob slabi elektrolitski sliki to ne bo prišlo do izraza.

So torej elektroliti najpomembnejši del prehrane med vadbo?

Morda. Zato je podjetje Nduranz razvilo še en izdelek.


Zero Drink

Če je Intra Protein Drink napitek, ki ga želiš uporabljati takrat, ko v svojem bidonu ne želiš ogljikovih hidratov, vendarle pa želiš zaščititi svoje mišice, je Zero Drink napitek, ki ga uporabljaš takrat, ko ne želiš prav nobenih makrohranil.

V katerih primerih v bidonu ne želiš niti beljakovin?

  • Kadar želiš trenirati popolnoma na tešče
  • Kadar slediš dieti z nizko vsebnostjo beljakovin
  • Kadar čez dan zaužiješ dovolj beljakovin iz drugih virov
  • Kadar imaš s seboj druge vire makrohranil in ti je pomembna le hidracija
  • Če meniš, da med vadbo beljakovine nimajo mesta v tvojem bidonu

Marsikdo se med vadbo izogne vnosu makrohranil, torej ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Toda čim govorimo o malo daljši vadbi, se prav nihče ne bi smel izogniti hidraciji, saj dehidrirano telo preprosto ne more normalno delovati.

Ko govorimo o hidraciji, pa moramo obvezno govoriti o mineralih. Morda misliš, da primerna hidracija ni pomembna. To je napaka. Brez tekočine lahko deluješ nekaj časa, potem pa bo telo postalo vedno manj učinkovito. Težava je, da če se hidriraš samo z vodo, redčiš koncentracijo elektrolitov v krvi, kar vodi do zanimivega paradoksa - pitje vode te lahko dehidrira!

Zato je pomembno, da tekočina, ki jo uživaš med vadbo, vsebuje tudi minerale. Zero Drink so pravzaprav samo minerali v svoji najbolj čisti obliki in v razmerju, kakršnega izgubljaš z znojem med vadbo. Izdelek lahko uporabljaš samostojno za primerno hidracijo med vadbo, lahko pa ga kombiniraš z drugimi izdelki, kot so energijski geli ali energijske ploščice.

Zero Drink je trenutno na voljo samo v obliki šumečih tablet, ki ti omogočajo, da ga imaš s seboj ob vseh priložnostih, saj je vir kakovostnih mineralov vedno pametno imeti s seboj.

Zdaj pa lahko preidemo na bistveno vprašanje.


Kaj dati v bidon, če ne želiš OH?

Tako Intra Protein Drink kot Zero Drink vsebujeta Nduranz Electrolyte Mix oziroma mešanico elektrolitov podjetja Nduranz, ki nadomešča samo tisto, kar med vadbo dejansko izgubljaš z znojem.

Pri primerjavi teh dveh izdelkov gre torej samo za vprašanje vnosa beljakovin. Nekateri želijo na vsak način zaščititi svoje mišice in sledijo principu, da jim vnos beljakovin med vadbo to omogoča, spet drugim se to ne zdi tako pomembno in bi predvsem radi ohranili primerno hidracijo.

Sami smo zagovorniki testiranja in preizkušanja, zato ti svetujemo, da preizkušiš oba izdelka in sam presodiš, kateri ti prinaša boljše rezultate.

Poglej pondubo izdelkov med vadbo, ki ne vsebujejo ogljikovih hidratov, Poglej pondubo izdelkov med vadbo, ki ne vsebujejo ogljikovih hidratov, v trgovini 4Endurance!!


Preberi tudi:

Končno dobre ploščice

Športna prehrana med in po treningu - spoznaj Nduranz

Značke: Prehrana
Ključne besede:
4endurance
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ