Kralj Toura bo v Pariz spet pripeljal kar tri majice!

Kralj Toura bo v Pariz spet pripeljal kar tri majice!
15.07.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Le Tour

Tadej Pogačar je tudi v 18., zadnji gorski etapi letošnjega Toura pokazal, da je nesporno najboljši. S še eno etapno zmago, tretjo letos, je osvojil še pikčasto majico, ki mu je, tako kot rumene, do Pariza ne bo slekel nihče.»Zadnja gorska etapa je, dirkali bomo tako, kot da je zadnja dirka sezone, na vse ali nič. Kaj pa nam drugega preostane?«, je pred začetkom etape povedal Michal Kwiatkowski in potrdil, da bo Ineos na zadnji gorski etapi poizkusil še enkrat. A glede na vse videno letos, je Tadej Pogačar lahko le odmahnil z roko, saj je on tisti, ki vliva strah v kosti tekmecem.

Pred etapo je sicer burila duhove racija pri Bahrainu, zaradi katere so bili njihovi kolesarji besni, Matej Mohorič pa od prvih metrov etape v begu. Z njim je bil tudi Julian Alaphilippe, pa še nekaj kolesarjev, ki so se menjavali v ospredju, a je predvsem ekipa BikeExchange držala pobeg na kratkem povodcu, saj so želeli za Michaela Matthewsa pripraviti položaj, ko bi lahko na letečem cilju pobral vse točke.Ineos spet strejal s praznimi naboji

Ni se jim izšlo, ubežnikov niso ujeli, za nameček je do šprinta zdržal tudi Mark Cavendish in še prehitel Matthewsa ter s tem bržkone že dokončno odločil boj za zeleno majico, čeprav Matthews teoretične možnosti še ima.

Na prelazu Tourmalet se je dirka začela zares, Mohorič je v ospredju vztrajal do dobre polovice, pet kilometrov pred vrhom pa so ga napadalci iz glavnine ujeli in pobega slovenskega državnega prvaka je bilo konec. Prvi je vrh prečkal Pierre Latour, za točke se je boril tudi Wout Poels, a je bilo hitro jasno, da se bo težko zoperstavil Tadeju Pogačarju na zaključnem vzponu na Luz Ardiden, kjer si je nosilec rumene in bele majice obetal še pikčasto.

Od polovice Tourmaleta naprej so vlekli kolesarji Ineosa, a vnovič zaman. Na Luz Ardidenu so vztrajali na čelu in počasi redčili glavnino, glavno selekcijo pa je naredil kar Rafal Majka, ki je imel njihovega ritma dovolj. Poljak je navil in odpadel dobre tri kilometre pred ciljem, ko je sledil pričakovani Pogačarjev napad.

Hitro sta z njim ostala le Richard Carapaz in Jonas Vingegaard, potem sta priključila še Sepp Kuss in Enric Mas. Tempo je narekoval Kuss, ki je pomagal Vingegaardu, Pogačarjevo akcijo v zaključku pa je začel kar Mas.V tej igri izjemno uživa

Napadel je že znotraj zadnjega kilometra in si privozil okrog 30 metrov naskoka. Pogi je pogledal, če ga bosta njegova tekmeca lovila, a sta čakala nanj, zato je silovito stopil na pedala in se jima odpeljal. Žilavi Carapaz se ni dal, z Vingegaardom sta Pogačarju dihala za ovratnik do zadnjih 150 metrov, ko je bilo jasno, da kralju letošnjega Toura tudi na zadnji gorski etapi dirke ni kos nihče.

»Neverjetno je, po včerajšnji etapi sem se počutil dobro in kaj naj rečem, spet sem izjemno užival. Seveda je dirkanje zame igra, igram se, odkar sem začel kolesariti in zelo uživam v tem. Na Tourmaletu sem se odločil, da bom le sledil, bilo je zelo težko, dobro je šlo in zdaj imam lepe možnosti, da zmagam še drugi Tour. Seveda še ni konec, lahko se zgodi marsikaj, kronometer je nepredvidljiva disciplina a sem samozavesten, da lahko zadržim to prednost v skupnem seštevku,« je povedal slovenski šampion.

V Parizu tudi v pikčasti majici

Pogačar je tako dobil še tretjo etapno zmago na letošnji dirki, pokoril si je pirenejski dvojček in z njim potrdil drugo zaporedno zmago na dirki po Franciji, pot do Pariza bo zdaj zanj bolj kot ne le še formalnost. Seveda ima Pogačar tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja, danes pa si je zagotovil, da bo v Parizu na oder za zmagovalce stopil še v pikčasti majici najboljšega hribolazca.

Točke na zaključnih vzponih etap namreč štejejo dvojno, zato je danes Pogačar dobil kar 40 točk in s tem prehitel Wouta Poelsa. Tudi pikčaste majice mu do Pariza ne bo slekel nihče več, na Elizejskih poljanah bo tako kot lani v kar treh majicah, kar je res neverjeten dosežek.

Jutri je pred kolesarji ravninska etapa, v kateri si bo tudi že kar vidno utrujeni Pogačar lahko nekoliko oddahnil in se pripravil na sobotni kronometer.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ