Mali princ je postal kralj rumene pentlje

Mali princ je postal kralj rumene pentlje
22.09.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Dirka po Franciji je končana, slovensko slavje pa se pravzaprav šele dobro lahko začne, kajti uspehov Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča še lep čas ne smemo pozabiti.

V zadnjem tednu dni so bile oči kolesarske javnosti uprte v dirko po Franciji, s tem pa predvsem v nepozabni dvoboj Pogačarja in Rogliča, ki ga je dobil »mali princ«, kot so ga poimenovali pri francoskem L’Equipu.

Roglič je doživel verjetno največje razočaranje doslej v predzadnji etapi Toura, zadnji, kjer bi še lahko izgubil rumeno majico, a je poraz prenesel kot šampion in velik športnik, s tem pa si je pridobil še več simpatij javnosti. Medtem se je na Touru odvijala cela vrsta zanimivih bojev, potisnjenih nekoliko v ozadje.

V rubriki Hudičev jezik smo izbrali pet dogodkov, ki so zaznamovali minulih sedem dni v kolesarskem svetu.

Pogačarjeva rumena majica ob boku največjih uspehov slovenskega športa

Nemogoče in predvsem nesmiselno se je prerekati, čigavi uspehi so bili vredni več in katera športna panoga prevladuje, nesporno dejstvo pa je, da Pogačarjeva zmaga na največjem kolesarskem dogodku na svetu sodi v sam vrh slovenskih športnih dogodkov.

Rumeno majico lahko uvrstimo ob bok slavju slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu v Carigradu, pa fantastičnim partijam Luke Dončića, ki postaja eden najboljših igralcev v ligi NBA in tudi strokovno javnost navdušuje iz tedna v teden. Ne smemo pozabiti niti na dva osvojena Stanleyeva pokala Anžeta Kopitarja z moštvom LA Kings, pa na rekordni sezoni Tine Maze in Petra Prevca, ko sta mejnike podirala praktično iz tedna v teden, …

Zato se vsaj ob tem uspehu slovenskih kolesarjev ne prepustimo slovenski folklori degradiranja vsega, kar ni povsem v skladu z našimi pogledi in predvsem uživajmo v neverjetnih trenutkih, obarvanih rumeno.

Roglič na kolenih, a se bo še vrnil

V soboto popoldne so se mešali občutki veselja in osuplosti nad predstavo Tadeja Pogačarja, a tudi velike žalosti zaradi razočaranja Primoža Rogliča. Ko je povsem bled poklapano sedel na tleh na vrhu La Planche des Belles Filles, Tom Dumoulin in Wout van Aert pa sta ga neuspešno tolažila, je bil srce parajoč, hkrati pa je bil to pogled na športnika, ki je naredil vse, kar je lahko, a je bil tokrat žal prekratek.

Roglič je dokazal, da je velik šampion, ko je takoj čestital Pogačarju za izjemno vožnjo, potem pa povedal: »Ničesar ne bi spremenil, dirkali smo dobro. Jokal sem že in še bom jokal, a sem lahko tudi ponosen na to, kar sem v treh tednih dosegel. Zdaj bom potreboval nekaj časa, da razmislim, kako naprej.« Ob odhodu iz novinarskega središča je doživel gromek aplavz, tudi francoskih novinarjev, ki mu prej niso bili najbolj naklonjeni.

Francozi imajo pač raje ranljivega poraženca kot hladnokrvnega zmagovalca in tokrat jim je Rogla nekoliko odškrtnil vrata svoje duše.

Še eno francosko razočaranje

Po lanskih izvrstnih predstavah Juliana Alaphilippa je Thierry Gouvenou oblikoval letošnjo traso Toura tako, da je bila pisana na kožo domačinom, ki v vožnji na čas ne blestijo. Edini kronometer je bil na predzadnji dan v domačih krajih Thibauta Pinota, ki bi moral biti prvo francosko ime ob naskoku na tron rumene pentlje.

A se je njihova dirka hitro sesula v prah, Pinot se je poškodoval že ob padcu v prvi etapi v Nici, nekoliko kasneje je zaradi pretresa možganov moral domov še Romain Bardet, Guillame Martin kljub obetavnim znakom ni zdržal do konca Toura in je zdrsnil iz prve deseterice, tudi Alaphilippe pa ni bil tako dominanten kot lani.

Tour so Francozi tako končali s tremi dnevi v rumeni majici Alaphilippa in etapno zmago, eno je primaknil še Nans Peters, v Parizu pa niso imeli svojega predstavnika niti v prvi deseterici.

Bennett boj za zeleno spet naredil zanimiv

Po skoraj desetletju prevlade Petra Sagana v boju za zeleno majico je Slovak tokrat v Samu Bennettu vendarle našel tekmeca, ki ga je premagal. Sagan je poizkušal z enako taktiko pobegov in lovljenja točk na vmesnih ciljih v razgibanih etapah, a je bil Deceuninck QuickStep na to pripravljen in Bennett mu je odškrtnil dovolj točk, da je z etapnimi zmagami, do katerih Sagan očitno ne more več, lahko oblekel zeleno majico in jo pripeljal do Pariza.

Naslednje leto bo zanimivo videti, če je Sagan z neuspelim Tourom dobil dovolj motivacije, da se še vrne na zvezdniško raven, ali pa je njegova zvezda počasi že zašla.

Močna slovenska zasedba v Imoli

Prah po Touru se še ni polegel, pa je svetovno prvenstvo v Imoli že pred vrati. Težka trasa po Emiliji Romaniji bo pisana na kožo slovenski reprezentanci, ki bo na štartu spet z osmimi kolesarji.

Tadej Pogačar je že potrdil svoj prihod na dirko in bo zagotovo eden glavnih favoritov za odličja, če mu napori Toura niso pustili preveč posledic. V reprezentanci naj bi bil tudi Primož Roglič, ki pa v izjavah po Touru ni želel dokončno potrditi, da bo v Italiji res dirkal za reprezentanco.

Na širšem spisku je bil tudi Grega Bole, ki pa se je poškodoval v zadnji etapi dirke po Luksemburgu, zato bo moral SP izpustiti. Na spisku Andreja Hauptmana so tako ostali še Pogačar, Roglič, Luka Pibernik, Matej Mohorič, Domen Novak, Luka Mezgec, Jan Polanc, Jan Tratnik in Jani Brajkovič, enega med njimi bo Hauptman še prečrtal.

Rubrika Hudičev jezik se na spletno stran bicikel.com spet vrača naslednji torek.Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ