Sanjski prvi teden Toura šele začetek rumene pravljice?

Sanjski prvi teden Toura šele začetek rumene pravljice?
08.09.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Primož Roglič in Tadej Pogačar sta nam v prvem tednu ponudila več, kot bi si sploh upali sanjati – dve slovenski etapni zmagi in prvo rumeno majico za kolesarja iz dežele na sončni strani Alp. Kaj vse nas še čaka v nadaljevanju?

Prvi teden dirke po Franciji je pričakovano prinesel obilico razburjenja, tudi nekaj slabe volje za slovenske navijače zaradi bočnega vetra, a pod črto bi se zelo težko odvijal bolj sanjsko, kot se je. Po dnevu premora se Tour nadaljuje in upamo, da se bo nadaljevala tudi slovenska pravljica na dveh kolesih, ki jo v Franciji pišeta Pogačar in Roglič. In še ena dobra novica za Slovence – boji za mavrične majice se bodo odvijali le dobre štiri ure vožnje od Ljubljane!

V rubriki Hudičev jezik smo izbrali štiri stvari, ki so zaznamovale minuli teden v kolesarstvu.

Padel nov, morda največji mejnik – rumena majica

Na tritedenskih dirkah so bile za Slovence še dve desetletji nazaj rezervirane bolj obrobne vloge, pohod na vrh pa je leta 2009 z etapno zmago na Vuelti začel Borut Božič. Od takrat mejniki padajo skoraj vsako leto, od slovenske »okupacije« Trsta po zaslugi Luke Mezgeca do prve etapne zmage na Touru Primoža Rogliča.

In Rogla je letos naredil še en korak naprej, morda največjega za slovensko kolesarstvo doslej. Oblekel je rumeno majico, kolesarski simbol vseh simbolov, sveti gral kolesarstva! In oblekel je ni po srečnem naključju, v prvih devetih dneh je bil Primož Roglič prepričljivo najmočnejši kolesar na dirki po Franciji.

Kako dolgo bo maillot jaune ostala na njegovih ramenih? Upajmo, da bo 20. septembra pod Slavolokom zmage igrala Zdravljica!

Pogačar ruši rekorde

Če ne bi bilo nesrečne etape sedme etape in bočnega vetra, v katerem je Tadej Pogačar izgubil skoraj minuto in pol, bi se prav lahko zgodilo, da bi imela Slovenija prvega in drugega kolesarja v skupni razvrstitvi dirke po Franciji.

Pogačar se po manjšem razočaranju ni pustil zmesti, že v soboto je spet nabrusil pete in se pognal v napad ter takoj pridobil nazaj pol izgubljenega časa, a se s tem ni zadovoljil. Kar se mu je izmuznilo v soboto, je osvojil v nedeljo – v »slovenskem« Larunsu, kjer je prvo etapno zmago na Touru slavil tudi Roglič, se je Pogi zavihtel na najvišjo stopničko in postal najmlajši etapni zmagovalec rumene pentlje v tem tisočletju.

V tujih medijih so si enotni – Pogačar je bil v prvih devetih dneh najboljši hribolazec na dirki po Franciji. Če bo vrhunsko formo zadržal do vzponov v Alpah, se bodo morali tekmeci za stopničke v Parizu pošteno ozirati čez rame, če ne želijo, da jih mladenič s Klanca pusti v svoji senci – na klancu.


Kolumbijci kot »escarabajos« iz prejšnjega tisočetja

Prva »zlata« generacija Kolumbijcev v Evropi v 80. letih, katere glavna akterja sta bila Luis Herrera in Fabio Parra, si je zaradi izjemnih predstav na vzponih, nizke rasti in posebne tehnike poganjanja pedal na vzponih prislužila vzdevek »hrošči«.

Drugi val v Evropi je začel Rigoberto Uran, na letošnjem Touru pa Kolumbijci spet naravnost blestijo. Rigoberto Uran, Nairo Quintana in Egan Bernal se na vzponih držijo z Rogličem in Pogačarjem, zelo blizu je tudi Miguel Angel Lopez in če prištejemo še nesrečnega Danija Martineza, zmagovalca Dauphineja, ki je grdo padel v prvi etapi, in državnega prvaka Sergia Higuito, je jasno, da ima Kolumbija spet fantastični nabor hribolazcev na najvišjem nivoju. V kolesarskih krogih se že govori o spopadu velesil Slovenije in Kolumbije, ki bi mu lahko bili priča ob koncu septembra.


Boj za mavrične majice bo gostila Imola

Po odpovedi švicarskih prirediteljev so pri Mednarodni kolesarski zvezi (UCI) začeli iskati zamenjavo za organizatorja svetovnega prvenstva. Zanimanja je bilo precej, v ožji izbor sta prišla Imola in Planche des Belles Filles, na koncu pa so zaradi boljših pogojev za preprečevanje širjenja koronavirusa in neuradno tudi za to, ker so bili pripravljeni plačati med 3 in 5 milijonov evrov kotizacije, zmagali Italijani.

Svetovno prvenstvo se bo tako odvijalo le dobre štiri ure vožnje iz Ljubljane, na težki progi z več kot 5000 višinskimi metri razlike pa bosta v širšem krogu favoritov zagotovo tudi Tadej Pogačar in Primož Roglič, če se bosta po Touru, kot je bilo napovedano, odločila še za nastop v reprezentančnem dresu.

Kolesarji bodo dirkali na krogih okrog Imole, zaključek pa bo na dirkališču Enza in Dina Ferrarija. Letos bo program svetovnega prvenstva okrnjen, izpeljali bodo le kronometra in cestni dirki za ženske in moške v kategoriji Elite, mlajše kategorije pa se letos za mavrične majice ne bodo potegovale.

Celoten program prvenstva, Slovenci bodo spet lahko nastopili z osmimi kolesarji na cestni dirki, lahko najdete tukaj - https://www.uci.org/news/2018/uci-road-world-championships-official-documents.

Rubrika Hudičev jezik bo na portalu Bicikel.com spet nazaj naslednji torek.Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ