Matej Mohorič spet blestel, začeli mladeniči v Franciji

Matej Mohorič spet blestel, začeli mladeniči v Franciji
13.08.2021 AVTOR: DZ, foto: Bahrain Victorious / Bettin photo

Matej Mohorič se je tudi v peti etapi dirke po Poljski boril za zmago in le za nekaj centmetrov ostal brez nje. Zdaj je na vrsti odločilni kronometer.

POLJSKA
Na dirki po Poljski je za kolesarji 173 kilometrov dolga peta etapa. Chocholow je gostil start, cilj pa Bielsko Biala. Kolesarji so morali najprej prevoziti tri vzpone prve kategorije, potem pa so zavili še na tri zaključne kroge. Štirikrat so morali premagati ciljni vzpon.

Jasno je bilo, da bi lahko prav danes videli številne nevarne napade, saj je pred kolesarji še vožnja na čas, na kateri vodilni Joao Almeida spada med favorite. Almeida pa ima ob sebi zelo močno ekipo Deceuninck Quick Step. Sicer se od ekipe poslavlja, a trenutno je tudi sam v izjemni formi, kar dokazuje z dneva v dan, tudi v etapah, ki se končajo v sprintih manjših skupin.

Tokrat se je v pobeg prvi podal Rickaert, sledili so mu Fedorov, Arroyave, Power, Liepins in Owsian. V ozadju je imel Deceuninck Quick Step vse pod nadzorom. Na spustu z drugega kategoriziranega vzpona je napadel Ineos, ki je pripravljal teren za Michala Kwiatkowskega. Kljub vsemu so ubežniki dolgo vztrajali v ospredju. Zadnji se je predal Rickaert. Vse manjša glavnina ga je ujela dobre tri kilometre pred ciljem.

Sledil je 4-odstoten ciljni vzpon. Tam do večjih razlik ni prišlo, je pa prišlo do padca, ki je pošteno razredčil skupino. Matej Mohorič je spet odlično izpeljal zaključek. Boril se je do zadnji metrov in zdelo se je, da mu bo uspelo priti do zmage. A Nikias Arndt je bil le za malenkost boljši. To smo ugotovili šele po fotofinišu. Tretji je bil Stefano Oldani, četrti pa Almeida.

Slednji je obdržal vodstvo v skupnem seštevku, medtem ko se mu je Mohorič približal na vsega dve sekundi. Tretji ostaja Ulissi s 14 sekundami zaostanka. Sledi Kwiatkowski, ki zaostaja za 21 sekund. Mohorič je prevzel majico za najboljšega po točkah. Zbral jih je 68. Eno več od Kwiatkowskega in tri več od Almeide. Pred kolesarji je 19,1 km dolga posamična vožnja na čas v Katowicah.

"Še ena dobra etapa je za nami, vendar pa nisem zadovoljen z drugim mestom. Kar nekoliko težko je po vseh drugih in tretjih mestih, ki jih dosegam v zadnjem obdobju. Po drugi strani pa bi lahko bilo tudi slabše. Še vedno gre za odličen rezultat. Veselim se jutrišnjega kronometra, saj ni možnosti, da bi me kdo zaprl. Mislim, da je Joao Almeida velik favorit, vendar pa se bom potrudil po najboljših močeh, da bi ostal na odru v skupnem seštevku," je med drugim dejal Mohorič.





FRANCIJA
Se je pa s posamično vožnjo na čas oziroma prologom začela prestižna dirka Tour de l’Averni za mlade kolesarje do 23 let. Ta tudi letos šteje za Pokal narodov. Leta 2019 jo je dobil Tadej Pogačar.

Tudi letos si je slovenska reprezentanca priborila mesto na startu. Šest slovenskih predstavnikov imamo. Uvodni, pet kilometrov dolg prolog v Charleville Mezieresu je dobil Soren Waerenskjold, ki je progo premagal s časom 5:52. Povprečna hitrost pa 51,136 km/h. Eden izmed favoritov Juan Ayuso je postavil 15. čas, najboljši Slovenec je bil Anže Skok na 18. mestu. Zaostal je za 17 sekund. Nik Čemažar je bil 41., Matevž Govekar 51., Kristjan Hočevar 110., Gal Glivar 120., Aljaž Jarc 132. Na startu je 174 kolesarjev.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ