Matej Mohorič z dih jemajočim spustom do veličastne zmage

Matej Mohorič z dih jemajočim spustom do veličastne zmage
20.03.2022 AVTOR: DZ, foto: RCS Sport / LaPresse

Izjemen slovenski dan! Matej Mohorič je veliki zmagovalec prve izmed velikih petih enodnevnih klasik. Dobil je dirko Milano-Sanremo! Peti je bil Tadej Pogačar, deveti Jan Tratnik.

Dirka Milano-Sanremo je prva izmed velikih petih enodnevnih kolesarskih klasik v sezoni. Obenem je z 293 kilometri tudi najdaljša. Mnogi pravijo, da gre za dirko, ki jo je najlažje končati, a najtežje dobiti. Letos se je začela na velodromu v Milanu. Na startu je bilo kar šest Slovencev od sedmih, ki nastopajo v moštvih World Toura. To so bili Matej Mohorič, Tadej Pogačar, Primož Roglič, Jan Tratnik in Luka Mezgec.

Zaradi bolezni v zadnjih dneh so mnogi favoriti manjkali. Med njimi tudi lanski zmagovalec Jasper Stuyven, pa Caleb Ewan, Julian Alaphilippe ... Po poškodbi pa se je vrnil Mathieu Van der Poel, ki letos še ni nastopal. Večji del dirke so v ospredju preživeli Filippo Gagliani, Ricardo Zurita, Samuele Rivi, Diego Sevilla, Jevgenij Gidič in Artjom Zakharov. Privozili so si sedem minut prednosti. Več pa jim ni uspelo, saj je predvsem Jos Van Emden v glavnini opravil veliko dela pri narekovanju ritma.

Povprečna hitrost je bila več kot 45 km/h, po štirih urah dirkanja pa še vedno 44,2 km/h. Na krajših vzponih pred znamenito Cipresso so v glavnini ritem še stopnjevali. Na tem vzponu so večje ekipe poskušale nadzirati potek dirke, potem pa je tudi Pogačar poslal v ospredje pomočnike in predvsem Jan Polanc je bil odličen. Narekoval je oster ritem, njegovo akcijo pa je nadaljeval Davide Fromolo. Selekcija je bila velika.

Tudi na ravnini pred zadnjim klancem na Poggio iz ozadja niso uspeli ujeti priključka. Ubežniki so bili ujeti in tako se je začel najprej Pogačarjev šov. Kmalu po začetku 3,7 km dolgega Poggia je prvič napadel, a je pihal nasprotni veter. Proti vrhu je še večkrat ostro pospešil, a vsi so pazili nanj. Tudi Primož Roglič je pospešil. Na vrhu pa je napadel še Soren Kragh Andersen in naredila se je večja selekcija. V ospredju so bili Kragh ANdersen, Wout Van Aert, Tadej Pogačar in Mathieu Van der Poel.

Nekaj metrov za njimi pa Matej Mohorič. Ta je predstavil novost v cestnem kolesarstvu. Potopno sedežno oporo, ki jo je odlično izkoristil na tehnično zahtevnem spustu. Najprej je četverico ujel, potem pa nadaljeval z napadom. Spust je odpeljal na meji mogočega. Dvakrat se je komajda izognil padcu, a privozil si je odločilno prednost. Ko so se zasledovalci ob vstopu v zadnji kilometer spogledali, je bilo jasno, da bo Mohorič dobil dirko!

Kolesar moštva Bahrain Victorious se je lahko po skoraj šestih urah in pol dirkanja veselil prestižne in zaslužene zmage, čeprav je moral zaradi poškodbe po padcu na dirki Strade Bianche izpustiti etapno dirko in nekaj treningov. Anthony Turgis je bil drugi, tretji pa Mathieu Van der Poel. Sledili so Michael Matthews in na petem mestu Tadej Pogačar. Potem pa Mads Pedersen, Soren Kragh Andersen, Wout Van Aert in na devetem mestu Jan Tratnik. Primož Roglič je bil 17., Luka Mezgec 33. in Jan Polanc 57.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ