Naglič in Naglič na XCO Ketncug Kotečnik

Naglič in Naglič na XCO Ketncug Kotečnik
04.06.2024 AVTOR: KZS-OGK, Foto: SloXcup/Prijavim.se

Drugo leto zapored je Bike gverk Kotečnik gostil dirko serije SloXcup, tudi z nekaj tujci.

V elitni kategoriji ni bilo presenečenj. Ciljno črto je med člani prvi prevozil Rok Naglič, prva pa je bila tudi Maruša Naglič.

Že tako zahtevna proga z veliko vzpona in hitrimi spusti se je po deževnemu tednu dovolj osušila, da ni predstavljala dodatnega napora za tekmovalce. Kljub nekaj grozečim oblakom proti popoldnevu je vreme vzdržalo do večera, tako da je za nami nova sončna, res tudi precej vroča dirka serije SloXcup.

Rok Naglič novi vodilni v pokalu SloXcup
Na članski dirki se je pomerilo enajst tekmovalcev, med katerimi je bil najhitrejši Rok Naglič (Calcit Bike Team), ki je z zmago prevzel tudi vodstvo v pokalnem točkovanju. S četrtega na tretje se je na pokalni lestvici prebil njegov članski kolega Matic Kranjec Žagar. Prvi, krajši krog brez zanke v spodnjem delu gozda, je vozil z Nagličem, a v naslednjih krogih počasi nabiral zaostanke. Vmes si je privoščil tudi padec in dirko končal s slabima dvema minutama zaostanka na drugem mestu.
Na tretjo stopničko se je povzpel Hrvat Fran Bošnjak (BBK Šišmiš), ki je za Nagličem zaostal 4:24. Četrto mesto je osvojil Blaž Kavčič (KK Završnica), ki se prvo leto odlično bori med mlajšimi člani. Prve štiri kroge je še vozil z Bošnjakom, potem pa zaostal.
»Na splošno sem danes zadovoljen, sicer me je na koncu malo pobralo. Spomladi sem imel malo slabšo formo, zdaj se mi dviguje in tudi zato sem zelo zadovoljen,« je povedal Blaž Kavčič in dodal, da je eden njegovih glavnih ciljev državno prvenstvo – potem, ko bo seveda opravil maturo.
Trasa brez časa za počitek vsekakor ni bila lahka, zato je bila tudi zelo selektivna. Člani so v sedmih krogih prevozili 19 kilometrov in kar 1100 metrov višinske razlike. V krogu zmagovalca sta tako dirko končala samo še Gregor Dimic (Energijateam.com) na petem in Gal Pavlič (Calcit Bike team) na šestem mestu.

Filip Utranker in Lenart Dejak zmagovalca med mlajšimi
Med starejšimi mladinci se je za zmago pomerilo devet tekmovalcev. Najbolje je startal Gašper Štajnar (Adria Mobil), ki uspešno okreva po bakterijski okužbi, ki jo je staknil na mladinski izvedbi dirke Pariz–Roubaix v začetku aprila. Kmalu je sicer moral priznati premoč Filipa Utrankerja (KD Celje-2Simpl), ki je po slabem dnevu na dirki svetovne mladinske serije v Novem Mestu tokrat dirko odpeljal brez težav in Štajnarja ugnal za 38 sekund.
»Na tej progi je samo vzpon ali spust, nič ravnine. Moja vožnja ni bila popolna, a do konca je še nekaj tekem in lahko to popravim,« je povedal zmagovalec med mladinci in kot iz topa ustrelil odgovor na vprašanje, kaj pričakuje v Kočevju: »Zmago.«
Utranker je prevzel tudi vodstvo v pokalnem točkovanju, Štajnar je zdaj drugi. Tretje mesto je s slabimi tremi minutami zaostanka osvojil Filip Boškin (MBK Črni Vrh), četrto Vid Okrogelnik (KK Ravne) in peto Žiga Zarnik (Energijateam.com).
Med mlajšimi mladinci na vrhu ni bilo presenečenj. Že tretjič letos je v seriji SloXcup zmagal Lenart Dejak (MTB trail center Kočevje), ki pa ni imel lahkega dela. Po hitro odpeljanem prvem krogu se mu je zelo približal Jaka Utranker (KDCelje-2Simpl) in po štirih krogih za njim zaostal 14 sekund. Z večjim zaostankom dveh minut in 13 sekund je tretje mesto osvojil Luka Maksimović (Energijateam.com). Zmagovalno peterico sta dobre štiri in pet minut za zmagovalcem zaokrožila še Nejc Teran in Jaka Tominšek (oba Calcit Bike Team).

Okrnjene dirke ženskih kategorij
Čeprav smo med člani pogrešali močno tujo konkurenco, je bilo to še bolj očitno na dirkah ženskih kategorij. V odsotnosti Tanje Žakelj (KD Rajd) in Vite Movrin (Trinx Factory Team) je bila najhitrejša Maruša Naglič (Calcit Bike Team), ki si je v petih krogih privozila kar desetminutno prednost pred Tino Vrhovnik (KK Ravne). Z enajstimi minutami in pol zaostanka je dirko končala Larisa Bošnjak (BBK Šišmiš).
Med starejšimi mladinkami je Maruša Tereza Šerkezi (Rajd Ljubljana), vodilna na lestvici UCI, po napornem spomladanskem delu sezone dirko spremljala kot gledalka. Dres evropske prvakinje bo spet oblekla ta teden v Kočevju. Pričakovano je zmaga šla v Italijo k zmagovalki dirke v Vrtojbi Sabrini Rizzo (ASD Jams Bike Team). Dirkala je odlično, saj je svojo dirko ves čas vozila v ospredju, tudi pred članicami.
Prva Slovenka je bila Nika Mikuž (MBK Črni Vrh) na drugem mestu, tretje je osvojila Zoja Mesojedec (MTB trail center Kočevje) in četrto Sara Rokavec (Energijateam.com).
Med mlajšimi mladinkami sta bili odsotni Meta Tancik (Misser Project-Energija) in Eva Terpin (Rajd Ljubljana), ki sta konec tedna odlično dirkali s cestnimi kolesi. Zmago si je priborila Zoja Bolčina Ravnikar (Calcit Bike Team) in se tako prebila na prvo mesto v pokalni razvrstitvi. Druga je bila Pina Šiler (KK Završnica) in tretja Italijanka Azzurra Rizzi (ASD Jams Bike Team Buja).

Do 15 let prvič Enej Bartolme in tretjič Tajda Šoštarko
Po dveh drugih mestih v Vrtojbi in Kamniku je tokrat v kategoriji U15 dečki zmagal Enej Bartolome (MTB trail center Kočevje) in prevzel vodstvo v pokalnem točkovanju. Po dveh dirkah sta bila po točkah izenačena s kamniškim zmagovalcem Lukom Kišičekom (BK CRO MTB Team), ki pa dirke tokrat ni končal. Najtesnejši zasledovalec je bil Aljaž Boškin (MBK Črni Vrh), ki se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Tretji je dirko končal Klemen Mlinar (KK Ravne).
Med dekleti zmagovalka Tajda Šoštarko (Calcit bike team) ni presenečenje. Druga je dirko zaključila Neža Utranker (KD Celje-2Simpl) in tretja Živa Majcen (SD Strahovica).
Pridobili smo izjavo serijske zmagovalke Tajde Šoštarko: »Na progi je bilo dobro, recimo, da sem zadovoljna. Včasih gre bolje, včasih slabše. Na klanec mi je bilo v bistvu precej težko, vročina me ni toliko motila, na spustih pa sem se zabavala. Najbolj se pripravljam na evropsko prvenstvo, med Kočevjem in državnim prvenstvom pa grem še na eno tekmo v Italijo.«

Vrečer posekal amatersko-veteransko konkurenco
Zelo zanimivo je bilo na dirki amatersko-veteranskih kategorij, kjer se je pomeril tudi lani absolutno najhitrejši na tej progi Robert Vrečer (Bike EK Racing Team). Na progi, kjer pozna vsak kamenček, je kmalu naredil veliko razliko, vzpone in spuste odpeljal zelo sproščeno in po petih krogih slavil novo zmago.
»Nekaj smo že oddirkali skozi življenje, tako da se nekaj pozna v nogah. Ta proga mi je zelo všeč, tehnična, sploh del v spodnji hosti, kjer je veliko off camberja, korenin, zdaj pa je to začinil še dež, tako je postala proga še bolj zapletena. Vrhunec pa je zame osebno linija s skoki,« je povedal Vrečer, ki se žal vrne na kros le na domači dirki.
Matej Lovše (Hörmann Slovenija) in Boštjan Hribovšek (Calcit Bike Team), tudi veterana 1, sta bila prva zasledovalca. Lovše, ki bo predvidoma dirkal tudi na državnem prvenstvu, je bil z zaostankom 2:11 drugi, Hribovšek, vodilni v pokalnem točkovanju, je osvojil tretje mesto z zaostankom 3:32.
Med amaterji je Urban Ferenčak (Hörmann Slovenija) moral priznati premoč Sebastijana Deržiča (Calcit Bike Team), tretji je bil Aljaž Kastelic (MTB Trbovlje).
Med veterani 2 je po Kamniku drugo zmago osvojil Robert Blaznik, sledil je Aleš Boškin (oba MBK Črni Vrh), tretji je bil domačin Sašo Kitek (KK Pocinkovalnica Celje).
Tako kot med veterankami, kjer je dirkala le Ana Podpečan (Energijateam.com), tudi med veterani 3 Tine Zupan (MTB Klub Kranj Scott Team) ni imel konkurence.

Dirke najmlajših kategorij spet začinil tehnični poligon
Kot je v navadi, je bil dopoldan rezerviran za najmlajše, ki so se pomerili tudi na tehničnem poligonu. Kolesarska zveza Slovenije je štiri spretnostne izzive pripravila na travniku tik ob tehnično-okrepni coni. Medtem ko so v kategorijah do vključno U11 rezultati drugotnega pomena, pa tehnični poligon lahko precej pomeša vrstni red v kategorijah U13.
Najhitrejši na dirki so se tokrat sicer odlično izkazali na poligonu, niže na rezultatski lestvici pa so se nekateri kljub slabi dirki uvrstili z odlično izvedbo na poligonu precej visoko v skupnem seštevku. Na tehničniem poligonu je bil tako med dečki U13 odličen Noa Šturlan (BBK Šišmiš), a sta bila na dirki hitrejša Nejc Vertačnik (SD Strahovica) in Bor Križan (MTB trail center Kočevje), ki sta tako Osvojila drugo in prvo mesto.
Med deklicami U13 je po poligonu najbolje kazalo Anamariji Kosec (Calcit bike Team) in je potrdila zmago še s prvim mestom na dirki. Vida Bizjak (SD Strahovica) je bila druga, Kiara Žlender (tudi SD Strahovica) se je s tretjim mestom na dirki prebila tudi na končno tretje mesto.


Selitev SloXcup v Kočevje
Športno društvo Vertikala je še drugo leto zapored pripravilo na nekdanjem smučišču lepo dirko na majhnem, a prav zato zelo simpatičnem prizorišču. Med dvesto prijavljenimi so privabili tudi nekaj tekmovalcev s štajerskega konca, ki jih sicer na dirkah ne vidimo. Precej gledalcev iz bližnje okolice tudi dokazuje, da je Zgornja Savinjska dolina željna gorskokolesarskega dirkanja na visoki ravni.
Brez dvoma bo tako tudi v Kočevju ta konec tedna. KD Melamin v MTB trail centru Kočevje prireja četrto dirko serije SloXcup, ki bo tudi letos prve kategorije UCI C1. V soboto, 8. junija bodo na sporedu dirke mlajših kategorij do vključno U15. V nedeljo, 9. junija pa sledijo amaterske, dirke mlajših mladincev in mladink ter seveda vrhunec z mladinskimi in članskimi tekmovanji.


Sledi daljši odmor pred državnim prvenstvom, ki bo tokrat prvič v Trbovljah v organizaciji MTB Trbovlje.

Značke: Gorsko
Ključne besede:
olimpijski kros
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ