Nepričakovan razplet v Baskiji – dvojna zmaga bratov Yates

Nepričakovan razplet v Baskiji – dvojna zmaga bratov Yates
01.07.2023 AVTOR: N. Gr., foto: LeTour

V Baskiji smo pričakovali obračun favoritov za skupno zmago in ga tudi dobili, prvo rumeno majico pa je oblekel Adam Yates. Ekipa UAE Emirates bo tako že jutri branila vodstvo.

Dirka po Franciji se je začela s prvo etapo v okolici Bilbaa, ki je postregla z lepim vremenom, izjemnimi množicami gledalcev in zanimivim dirkanjem. Glede na nervozo, ki spremlja prve etape tritedenskih dirk, smo pričakovali obilico padcev, a jih v prvih dveh tretjinah na srečo (skoraj) ni bilo.

V beg je šla peterica kolesarjev (Gregaard, Guglielmi, Calmejane, Eenkhorn, Ferron), ki pa ni bila nevarna in že 50 kilometrov pred ciljem so bili znova vsi skupaj. V glavnini je tempo narekovala Jumbo Visma, ki je očitno želela etapno zmago z Woutom van Aertom.



Ko pa so kolesarji zavili na predzadnji vzpon na Cote de Vivero, je na čelo prišla ekipa UAE-ja. Najprej je tempo navil Mikkel Bjerg in zdesetkal skupino, za njim je šel na delo še Rafal Majka in v glavnini je bilo iz metra v meter manj kolesarjev. Sledil je hiter spust, ki je imel hude posledice: v enem od ovinkov sta na tleh pristala Enric Mas in Richard Carapaz, oba resna kandidata za peterico v skupnem seštevku.

Mas je izgledal pretresen in hitro je bilo jasno, da z dirko ne bo nadaljeval, Movistar je tako že prvi dan ostal brez svojega kapetana. Carapaz je bil dolgo na tleh, potolčeni je imel obe koleni, a je nekako nadaljeval z dirko. V cilj je prišel s 15 minutami zaostanka in veliko vprašanje je, če bo jutri nadaljeval s Tourom.

Bratski dvoboj za rumeno majico

Tisti glavni favoriti pa so vendarle ostali v ospredju in sledil je še vzpon na Cote de Pike. Zgodba se je ponovila – najprej je napadel Felix Grosschartner, na najbolj strmem delu pa so se odpeljali Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, Adam Yates in presenetljivo Victor Lafay. Tik za njimi je bil še Simon Yates.

Na vrhu vzpona je Pogačar še enkrat pospešil in z Vingegaardom sta ostala sama, a ker Danec ni želel pomagati pri narekovanju ritma, sta oba počakala zasledovalno skupino. Je pa proste roke dobil Adam Yates, ki je šel z bratom Simonom sam na čelo dirke.

Ob vstopu v zaključni kilometer, kjer se je cesta vzpenjala, sta imela 20 sekund naskoka in dirka je bila odločena. Adam je bil precej močnejši in je prepričljivo osvojil zmago in rumeno majico, izvrsten dan za ekipo UAE Emirates je s tretjim mestom dopolnil še Pogačar in si privozil štiri bonifikacijske sekunde prednosti pred branilcem lanske zmage.

Od kolesarjev, ki jih pričakujemo visoko v skupnem seštevku, so v prvi skupinici končali še David Gaudu, Jai Hindley, Mattias Skjelmose, Mikel Landa in Carlos Rodriguez. Jutri sledi še ena podobno zahtevna etapa, zaključek je enak kot na klasiki v San Sebastianu, odločal bo vzpon na Jaizkebel.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ