Odstopi, Rogličev padec in Mohoričev pobeg

Odstopi, Rogličev padec in Mohoričev pobeg
15.08.2020 AVTOR: DZ

Na dirki po Dofineji se je veliko dogajalo že pred samim startom. Primož Roglič je padel, a se htro pobral. Trasa četrte etape pa je bila speljana tako, da bi lahko prišlo do številnih preobratov.

Pred četrto etapo dirke po Dofineji so iz Ineosa sporočili, da Egan Bernal zaradi težav s hrbtom ne bo startal. Pred kolesarji - Primož Roglič je z ekipo Jumbo Visma branil rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku - pa je bila nadvse zahtevna 153 kilometrov dolga preizkušnja s šestimi kategoriziranimi vzponi.

Tudi tokrat je bil cilj na vrhu klanca v Megevu. Start je gostil Ugine. Kolesarji so morali premagati dva klanca prve kategorije (kmalu po startu), potem vzpon tretje kategorije, vzpon druge kategorije. Sledil je Montee de Bisanne, ki je z 12,7 km in 7,7-odstotnim povprečnim naklonom ekstrakategornik. Po spustu v Praz sur Arly pa še zaključni, 7,5 km dolg vzpon s 4,9-odstotnim povprečnim naklonom do 1464 metrov visokega cilja.

Kolesarji so se takoj po startu pričeli vzpenjati, trasa pa je ponujala številne različne scenarije. V ospredju se je izoblikovala ubežna skupina, v kateri so bili tudi Matej Mohorič, Dylan Van Baarle, Lennard Kamna (z dorbimi petimi minutami zaostanka za Rogličem najboljši v skupnem seštevku med ubežniki), Michal Kwiatkowski, Luis Leon Sanchez, Jack Haig, Julian Alaphilippe, Marc Hirschi, David de la Cruz, Fausto Masnada, Marc Soler, Kenny Elissonde …

Kasneje sta se jim pridružila še Thomas De Gendt in Dylan Teuns. V glavnini tudi ni bilo miru. Na nevarnem spustu s prvega vzpona Col de Plain Bois je prišlo do padca in odstopiti so morali Steven Kruijswijk, Emanuel Buchmann (lani tretji in četrti na dirki po Franciji), ter Gregor Muhlberger. Razlika med ubežniki in glavnino je znašala že dobre štiri minute.

V glavnini so večino dela opravili člani Jumbo Visme, na pomoč pa so jim priskočili še kolesarji Groupame FDJ. 82 kilometrov pred ciljem pa je grdo padel tudi Primož Roglič. Odrgnjena leva stran telesa. Vidna rana na levem kolku. Kljub vsemu se je Roglič pobral in se s pomočjo Wouta Van Aerta vrnil v glavnino. Na natežjem vzponu Monte de Bisanne je prišlo do selekcije najprej med ubežniki, medtem ko so v glavnini pospešili člani Bahraina McLarna.

Proti vrhu pa so spet imeli vse pod nadzorom kolesarji Jumbo Visme. Sledila je priprava na zaključni klanec. V ospredju ga je začelo osem kolesarjev, dobrih dve minuti in pol za njimi pa je že bila skupina, ki je nekoliko upočasnila ritem in posledično sta stik z Rogličem ujela tudi Van Aert in Gesink. Roglič je tako ob sebi deset kilometrov pred ciljem še vedno imel štiri pomočnike. Obetal se je že 7,5 km dolg ciljni vzpon.

Med ubežniki je prvi napadel Kenny Elissonde, a največ moči je vseeno imel Lennard Kamna, ki je nadaljeval v samostojnem pobegu proti cilju. Veselil se je prestižne zmage. Potem so kolesarji postopoma kapljali v cilj. De la Cruz je bil drugi, Alaphilippe pa tretji. Dobri dve minuti in pol za njim se je odvijal favoritov. Miguel Angel Lopez je napadel med prvimi.

A vse skupaj so z narekovanjem ritma umirili kolesarji Jumba Visme in Groupame FDJ. Do razlik med najboljšimi tako ni prišlo in Roglič je suvereno ubranil rumeno majico in na cilj prišel na desetem mestu, pa čeprav s številnimi odrgninami in vsekakor razbolelim ramenom. Ohranil pa je 14 sekund prednosti pred Thibautom Pinotom. Odličen je bil tudi Tadej Pogačar, ki je z istim časom zasedel 12. mesto. v skupnem seštevku je napredoval na deveto mesto in je drugi v boju za belo majico.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ