Optimistični mlajši člani z Jermanom in Finkštom

Optimistični mlajši člani z Jermanom in Finkštom
27.09.2019 AVTOR: DZ, vir: Žiga Jerman

"Glede na traso imamo tudi mi kar precej močna žezla v ognju. Žiga Jerman in Tilen Finkšt nista daleč za konkurenco svojih letnikov," pred cestno dirko mlajših članov pravi selektor Martin Hvastija.

"Dejansko je dirka mlajših članov prvi resen pokazatelj, kaj se lahko zgodi potem pri članih. Čeprav so trase različne, se lahko pričakuje podoben razplet."
Martin Hvastija

V petek popoldne bodo na svetovnem prvenstvu v cestni vožnji nastopili mlajši člani. Slovenska reprezentanca sicer ni tako močna kot lani, ko je v tej kategoriji nastopal tudi Tadej Pogačar, ki se je odločil, da bo že letos vozil med elito, a vseeno ni povsem brez možnosti. Slovensko reprezentanco bodo zastopali Žiga Horvat, Aljaž Jarc (oba Adria Mobil), Jaka Primožič (KK Kranj) Žiga Jerman (Groupama FDJ) in Tilen Finkšt (Ljubljana Gusto Santic).

Dirka bi sprva morala biti dolga 193 kilometrov, a so jo organizatorji zdaj skrajšali na 173. Začela se bo v Doncastru, končala pa v Harrogatu. "Dejansko je dirka mlajših članov prvi resen pokazatelj, kaj se lahko zgodi potem pri članih. Čeprav so trase različne, se lahko pričakuje podoben razplet. Tokrat je trasa za mlajše člane celo nekoliko lažja od mladinske," je pojasnil selektor mlajših članov Martin Hvastija:

“V uvodnih 80 kilometrih je ravninska. Sledi resnejši, štiri kilometre dolg klanec, ki bi lahko naredil večjo selekcijo. Oba, na katera najbolj računam sta tipa hitrih kolesarjev oziroma vzdržljivih sprinterjev, tako da verjamem, da lahko prideta čez z najboljšimi. Kako se bo zadeva odvijala na zaključnih krogih je odvisno tudi od vremena. Če bo deževalo, bo tudi zaradi nevarne proge veliko težje. To smo videli že v preteklih dneh. Če pride do sprinta razredčene oziroma manjše skupine pa verjamem, da bomo konkurenčni."

"Vseeno mi je, če sije sonce ali dežuje. Morda je zame boljše, če je dež, saj je potem pol kolesarjev že na startu po domače povedano posranih."
Žiga Jerman

Seveda Hvastija največ pričakuje od Žige Jermana in Tilna Finkšta: "Glede na traso imamo tudi mi kar precej močna žezla v ognju. Žiga Jerman in Tilen Finkšt nista daleč za konkurenco svojih letnikov oziroma svoje generacije, pa čeprav je med njimi tudi že nekaj profesionalcev, ki jih skozi sezono na ostalih dirkah te kategorije ne srečujemo, saj nastopajo v World Touru."

Jerman vse leto dirka v francoski ekipi, Finkš pa v ekipi Ljubljana Gusto Santic. A vendar sta bila na številnih reprezentančnih akcija. Izmed večjih dirk je Jerman izpustil Tour de l'Avenir. 
"Program je bil tak kot lanski, ko smo zmagali v Pokalu narodov. Letos smo bili sicer manj uspešni, a bili smo povsod. Žiga Jerman je bil spomladi tudi zelo uspešen in je medtem prestopil v World Tour ekipo. Ni še pravi profesionalec, je pa del te velike ekipe. Tako je nastopal na manjših dirkah v Franciji in bil tudi v deseterici. Pomagal je tudi pri ostalih dobrih rezultatih. Verjamem, da je dovolj dobro pripravljen, da se tokrat na svetovnem prvenstvu vse obrne njemu v prid," je še dejal Hvastija.

"Progo smo si z izjemo uvodnih ravninskih kilometrov ogledali. Videli smo odločilni klanec pred krogom, potem pa smo zavili še na kroge. Poznamo vse pomembne točke na krogih," je samozavesten Žiga Jerman, ki se ne ozira na britansko vreme. Torej, naj dežuje ali sije sonce. Prav veliko se za Jermana ne spremeni: "Vseeno mi je, če sije sonce ali dežuje. Morda je zame boljše, če je dež, saj je potem pol kolesarjev že na startu po domače povedano posranih. Res mi je vseeno."

"Cilj mi kar ustreza, saj nisem tisti pravi sprinter, ker imam manj kilogramov kot ostali. Celo sezono sem že motiviran za to prvenstvo. Še en dan imamo, potem pa po medaljo, če se ponudi priložnost."
Žiga Jerman

Predvsem pa je Jerman zelo motiviran. Zaveda se, da je to zanj na svetovnih prvenstvih med mlajšimi člani zadnja priložnost. Sicer bi lahko v tej kategoriji nastopel tudi naslednje leto, a prvenstvo v Švici bo namenjeno hribolazcem.

"Zdaj sem že nekaj dirk odpeljal z glavno ekipo. To je bila zelo dobra priprava na svetovno prvenstvo, ki je zame glavni cilj sezone. Cilj mi kar ustreza, saj nisem tisti pravi sprinter, ker imam manj kilogramov kot ostali. Celo sezono sem že motiviran za to prvenstvo. Še en dan imamo, potem pa po medaljo, če se ponudi priložnost." Finkšt bo ravno tako upal na močne noge in tudi srečo. Na dirki Tour de l’Avenir se je v nekaterih sprintih že izkazal.

"Svetovno prvenstvo je res nekaj posebnega. Je posebna čas zastopati svojo državo. Z večino fantov smo bili skupaj že na Avenirju. Se razumemo in smo ena prava ekipa," je dejal Finkšt in dodal: "Vse bo odvisno od vremena. Če bo veter, zna biti selekcija že v prvih sto kilometrih, pa čeprav bodo ravninski. Če pa tam selekcije ne bo, potem bo skoraj zagotovo na tistem daljšem klancu."

"Svetovno prvenstvo je res nekaj posebnega. Je posebna čas zastopati svojo državo. Z večino fantov smo bili skupaj že na Avenirju."
Tilen Finkšt

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ