Pešec, peška in pes ... padec in poškodovana kolesarja

Pešec, peška in pes ... padec in poškodovana kolesarja
14.03.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Z dirke Tirreno-Adriatico smo lahko poročali o izjemni vožnji Jumbo Visme in Primoža Rogliča, a izpostaviti moramo tudi slabo zaščiteno progo.

21,5 km dolga preizkušnja
Dirka Tirreno-Adriatico se je tudi letos začela z 21,5 km dolgo ekipno vožnjo na čas v kraju Lido di Camaiore. Poleg izvrstnih predstav nekaterih ekip – tudi Rogličeve Jumbo Visme – pa smo bili priča tudi neprijetnostnim. Kolesarji avstralske ekipe Mitchelton Scott so se v zaključku komajda izognili peški s psom, ki je neprevidno prečkala pot. Na srečo do nesreče ni prišlo. Avstralci so se lahko razveselili celo zmage.

Padla pri 55 km/h
Bolj pa je na očeh javnosti padec dveh kolesarjev moštva Bora Hansgrohe. Do padca je prišlo po vsega dobrih treh kilometrih vožnje, ko so kolesarji že vozili približno 55 km/h. Pešec je prečkal cestišče. Daniel Oss, ki je bil na čelu se je padcu uspel izogniti, zato pa se je v pešca zaletel Rafal Majka. Poleg Poljaka je padel še Oscar Gatto.

"Človeška napak"
"Videl sem. Grozljivo je bilo," je po etapi dejal zmagovalec lanske dirke po Franciji Geraint Thomas: "Tam je bil tudi policist in to se ne bi smelo zgoditi. Na srečo sta kolesarja, pa tudi fant, ki sta ga zadela v redu." Tudi Tom Dumoulin je stopil pred medije in priznal, da je padec videl: "Zato pa imaš ljudi ob cesti. Videl sem posnetek. Tam je stal varnostnik, ki pa ni naredil nič. Ne bi smelo priti do tega. Človeška napaka, a ta veliko stane."

Brez hujših poškodb
Policist je sicer stal ob cesti, a pešec je cestišče prečkal z druge strani. Pešca so odpeljali v bolnišnico. Poškodbe naj ne bi bile hude. Gatto in Majka sta do cilja prišla, a z večjim zaostankom. Padec je iz avtomobila pospremil športni direktor pri moštvu Bora Hansgrohe. "Nisem videl veliko. Le osebo, ki je prečkala cesto in potem dva kolesarja na cesti. Bi morali kolesarji skrbeti za to? Morali bi razmišljati samo o vožnji. Na ekipnem kronometru razmišljajo samo o tem, kako bodo vozili čim hitreje. Mi pa jih vodimo iz avtomobila in upamo, da bo vse v redu. Tokrat ni bilo," je dejal Patxi Vila, sicer tudi trener tako Majke kot Petra Sagana.

Tudi najhitrejši so se padcu komaj izognili
"Nesrečo moštva Bora Hansgrohe smo videli v avtobusu, še preden smo šli na ogrevanje. Škoda. Mislim, da se kaj takega na dirki ne bi smelo zgoditi. Ne vem, kaj je tip počel, da tega ni videl. Upam, da so vsi v redu," je dejal Michael Hepburn, sicer član moštva Mitchelton Scott. Hepburn bo tudi nosil modro majico vodilnega v skupnem seštevku, a prav lahko bi se tudi njemu in kolegom v zadnjem kilometru pripetila nesreča, saj je peška s psom v zadnjem trenutku še reagirala, potem ko je prekčala cesto: "Na srečo smo imeli roke na balancah, saj smo pripeljali iz ovinka. Tako smo lahko hitro reagirali. Lahko bi bilo zelo neprijetno."

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ