Pogačar s taktično brezhibno predstavo do zmage na Jebel Hafeetu

Pogačar s taktično brezhibno predstavo do zmage na Jebel Hafeetu
23.02.2021 AVTOR: N. Gr., foto: UAE Team Emirates

Tadej Pogačar je na Jebel Hafeetu, najtežjem vzponu UAE Toura, naredil nov velik korak proti skupni zmagi na domači dirki njegove ekipe. V šprintu do ciljne črte je bil iznajdljivejši od Adama Yatesa.

Tretja etapa UAE Toura je bila po profilu najtežja na celotni dirki, končala se je na dobrih 10 kilometrov dolgem vzponu na Jebel Hafeet s povprečno nekaj manj kot 7-odstotnim naklonom. Do vznožja vzpona so ekipni kolegi Pogačarja držali izven težav, nato pa so silovit tempo začeli narekovati kolesarji Ineosa.

Skupina se je iz kilometra v kilometer redčila in pet kilometrov pred ciljem je v ospredju ostala le še peterica kolesarjev, ob Adamu Yatesu in Tadeju Pogačarju so bil tam še nosilec zelene majice Joao Almeida, Sepp Kuss in Neilson Powless.

Takoj je sledil prvi napad Yatesa, ki mu je lahko sledil le Pogačar, a tudi nosilcu rdeče majice vodilnega ni bilo lahko v zavetrju Britanca, ki je pred sezono dres Mitcheltona zamenjal za barve Ineosa.Yates je napadal in napadal Pogačarja, a si več kot nekaj centimetrov prednosti ni uspel privoziti, saj je Pogačar z velikim številom obratov v sede grizel za njim. Britanec je bil nervozen, želel je, da mu Pogi pomaga pri narekovanju ritma, a se je Pogačar pametno obdržal v njegovem zavetrju in tako povečeval svojo prednost pred Almeido, hkrati pa Yatesa držal v šahu.

Dobrih 200 metrov pred ciljem je izkoristil majhno nepazljivost Yatesa in ga po zunanji strani prehitel s pospeševanjem, nato pa do ciljne črte ni več popustil in čeprav je Yates še prišel v njegovo zavetrje, mu je za etapno zmago zmanjkalo prostora.

»Bil je naporen in predvsem stresen dan, saj je bilo nekaj možnosti, da bi se skupina na vetru spet razbila. Ekipa je opravila odlično delo, do vznožja vzpona sem prišel v ospredju, nato so še navili ritem, potem pa sem moral le še slediti vsem napadom. Počutil sem se dobro, uspelo mi je in seveda sem zadovoljen. Dobro je, da sem povečal prednost pred Almeido, zagotovo mi bo v naslednjih dneh zato lažje. V šprintu sem vedel, da ga moram začeti prvi, zaradi dveh ovinkov v zaključku je zelo težko priti okrog kolesarja, ki je prvi in danes sem šprint izvedel zelo dobro,« je v prvi izjavi po etapni zmagi povedal Pogačar.

Pogačar je tako slavil tudi na podlagi izkušenj in dobrega poznavanja zadnjega vzpona, predvsem pa je pokazal taktično dovršeno predstavo in izjeno dobro formo za začetek sezone.

Napovedi o odkritem naskoku na zmago na domači dirki, ki je za ekipo UAE Emirates zelo pomembna, se vse bolj uresničujejo. Je pa Pogačar poudaril, da bo boj težak do zadnjega dne, saj se v vsaki etapi lahko ujameš v past bočnega vetra.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ