Presenetljiv zmagovalec, pobeg Rogliča in Polanca ter 18. Pogačar

Presenetljiv zmagovalec, pobeg Rogliča in Polanca ter 18. Pogačar
29.09.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti in Kolesarska zveza Slovenije

Članska cestna dirka na SP se je spremenila v pravo peklensko preizkušnjo. Prvak je postal Mads Pedersen. Tadej Pogačar 18. V pobegu dneva Jan Polanc in Primož Roglič.

Članska cestna dirka na svetovnem prvenstvu je bila daleč od sprinterske preizkušnje. Predvsem vreme je poskrbelo, da je bila preizkušnja še zahtevnejša. Alejandro Valverde je branil lansko zmago. Na startu je bilo osem Slovencev: Grega Bole, Primož Roglič, Jan Polanc, Matej Mohorič, David Per, Jan Tratnik, Luka Pibernik in Tadej Pogačar.

Dirka se je začela v Leedsu, končala pa v Harrogatu. Organizatorji so zgodaj zjutraj sporočili, da so morali traso zaradi nalivov spremeniti in tudi skrajšati. Skrajšali so pot od Leedsa do vstopa v zaključne kroge. Namesto sedmih pa so morali kolesarji potem prevoziti devet krogov. Namesto 285 kilometrov so jih morali kolesarji premagati 268.

Kolesarji so bili zaradi nizkih temperatur precej oblečeni, mnogi kar v klubskih toplejših oblačilih. Kmalu po startu je prišlo do pobega. V ubežni skupini sta moči združila Primož Roglič in Jan Polanc. Pridružili pa so se jima številni vrhunskih kolesarji. Tudi Nairo Quintana, Richard Carapaz, Magnus Cort, Petr Vakoč, Silvan Dillier, Maciej Bodnar, Jonas Koch, Hugo Hule in Alex Howes.

Enajst kolesarjev je složno nadaljevalo in privozili so si dobre štiri minute prednosti. V glavnini smo videli številne defekte – tudi Mathieu Van der Poel je imel defekt – in tudi nekatere padce. Tudi Tadej Pogačar je imel težave, a je lahko hitro nadaljeval z dirko in ujel glavnino. Ob vstopu v zaključne kroge je padel Philippe Gilbert.

Sicer ga je počakal Remco Evenepoel, a to so želele reprezentance izkoristiti. Navile so ritem in svetovni prvak priključka ni uspel več ujeti. Po več kot sto kilometrih pobega je vse manjša glavnina ujela tudi Polanca in Rogliča. Oba sta kasneje odstopila. Odstopili pa so številni. Tudi Valverde, Martin, Bennett, Ackermann, Lucenko …

Kasneje je omagal tudi Matej Mohorič in v prvi skupini so izmed Slovencev vztrajali samo Grega Bole, Tadej Pogačar in Luka Pibernik. Pet krogov pred ciljem sta napadala Stefan Kung in Lawson Craddock. Kasneje se jima je pridružil še Mads Pedersen. To je bila odločilna akcija. Kmalu sta v ospredju ostala samo Kung in Pedersen.

Pridružila pa sta se jima še Gianni Moscon in Mike Teunissen. Čakali pa smo na napad favoritov. 33 kilometrov pred ciljem je napadel Mathieu Van Der Poel, za mnoge prvi favorit. Sledil mu je Matteo Trentin. Kmalu sta ujela ubežnike. Izoblikovala se je ubežna skupina Van Der Poel, Moscon, Pedersen, Kung in Trentin.

Zamudili so Francozi in Belgijci, pa tudi Peter Sagan. Nihče pa ni imel več moči, da bi se lahko preselil. V tej skupini je vozil tudi Tadej Pogačar, medtem ko sta odstopila tudi Luka Pibernik in Grega Bole. Moscon je v ospredju opravil največ dela in pričakovali smo dvoboj Trentin/Van der Poel.

A mladi Nizozemec je očitno pretiraval in je 12 kilometrov pred ciljem povsem popustil. Tako je imel Trentin odprto pot do naslova. Moscon je ob napadih Kunga popustil, Pedersen pa je na vzponu komajda še ujel priključek. Sledil je sprint v rahel vzpon.

Po skoraj šestih urah in pol dirkanja je s sprintom prvi začel Trentin. A tudi on ni imel več moči. Mads Pedersen pa je bil tokrat najmočnejši. Danec se je veselil prestižne zmage in prvega naslova prvaka za Dansko. Drugi je bil Trentin, tretji pa Kung. Moscon je bil četrti.

Štiri kilometre pred ciljem je iz ozadja napadel Peter Sagan, ki je prišel do petega mesta. Michael Valgren je za potrditev odlične danske taktike zasedel šesto mesto. Sprint prve skupine zasledovalcev za sedmo mesto je dobil Alexander Kristoff. Zaostanek 1:10. Tadej Pogačar je bil odličen 18. Tako je pri 21 letih spet dokazal, da že spada v sam svetovni vrh.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ