Sepp Kuss: Spomini, napredek in učenje, kako postati "lider"

Sepp Kuss: Spomini, napredek in učenje, kako postati "lider"
25.01.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Jumbo Visma se je tokrat, ker zaradi koronavirusa ni bilo predstavitve ekipe, za medije še posebej potrudila. Med številnimi intervjuvanci je bil tudi Sepp Kuss.

Jumbo Visma. Tako kot mnoge druge ekipe letos pri Nizozemcih niso uspeli izpeljati uradne predstavitve ekipe. Razlog seveda novi koronavirus. Zato pa so se Nizozemci potrudili in omogočili intervjuje z največjimi zvezdami ekipe, pa tudi z nekaterimi mlajšim in tudi ženskami, saj imajo v sezoni 2021 prvič tudi žensko ekipo. Intervjuje so opravili novinarji cycling podcasta. Tu je pogovor s Seppom Kussom. Kolesarjem, ki se je lani vsekakor zapisal med najzvestenše Rogličeve pomočnike tako na Touru kot na Vuelti. Letos naj bi bil na Touru spet pomočnk, na Vuelti pa naj bi si delil vlogo liderja s Stevenom Kruijswijkom.


Po eni strani sem si že predstavljal vožnjo po Parizu v v rumeni majici, po drugi pa sem se spraševal, da se stvari morda lahko obrnejo.
Nam lahko opišete občutke tistega jutra pred odločilnim kronometrom na dirki po Franciji. Kako prepričani ste bili, da bo Primožu uspelo ubraniti rumeno majico?
Zjutraj je bilo vse v redu. Bil sem kar prepričan, a vendar gre za kolesarsko dirko in nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Še posebej po toliko dnevih dirkanja. Vedeli smo, da razlika ni tako zelo velika. Nikoli ne veš. Po eni strani sem si že predstavljal vožnjo po Parizu v v rumeni majici, po drugi pa sem se spraševal, da se stvari morda lahko obrnejo. Tudi o tej možnosti sem razmišljal.Vi ste bili v ospredju na vzponih. Ste čutili, da predstavlja Pogačar tako veliko grožnjo?
Vedno je bil pripravljen napasti. Dobil sem občutek, da se ni hranil za naslednji dan ali za zadnji teden, na primer. Poskušal je izkoristiti vsako priložnost za napad. To pa pomeni, da je bil še bolj nepredvdljiv, saj veš, da bo nekaj naredil, vendar ne veš, če se boš lahko odzval. Bil je naverjetno močan.

Se spomnite prvih besed po tistem kronometru?
Ne spomnim se natančno. Nekaj v stilu, da smo navdušeni in veseli zanj. Da si ne morem predstavljati, kako težko je, saj je bil tako blizu zmage. A to je življenje, to je šport in vedno pride nova priložnost.


Veliko sem se naučil in pridobil sem več samozavesti, saj sem videl, da sem lahko ob najboljših kolesarjih.
Odšli ste na Vuelto. Ste bili presenečeni, da je po Touru našel dovolj moči?
Bil je zelo motivran, a mene ni presenetil. Ima neverjetno glavo. Vedno razmišlja na pravi način. Vedno ga zanimajo izzivi. Res je neverjeten.

Se lahko iz tega tudi vi kaj naučite?
Njegovo razmišljanje je pomembno. Je zelo miren. Ni mu treba pokazati nič ekstra, pa naredi vtis. Opravi svoje delo, tiho, ponižno. Vedno je tam, ko ga potrebuješ.Merijn je dejal, da ste v zadnjih letih veliko napredovali. Čutite, da ste drugačen kolesar, kot ste bili, ko ste se pridružili ekipi?
Veliko sem se naučil in pridobil sem več samozavesti, saj sem videl, da sem lahko ob najboljših kolesarjih. To je nekaj, kar si na začetku nisem ravno predstavljal. Zame je vse to zanimivo, saj na začetku nisem imel neke ideje, kaj lahko dosežem, kaj želim.


Ali lider ali pa si bom to vlogo delil. Imel bom priložnost vsaj poskusiti. Upam, da že na dirki po Kataloniji, ki mi je zelo všeč.
Zdaj ste pokazali, da ste eden izmed boljših hribolazcev. Kaj vam je v prihodnosti dosegljivo?
Rad imam tritedenske dirke, a realno me čaka še veliko dela, če se želim kdaj tam boriti za najvišja mesta. Korak po koraku. Videli bomo, kako bo šlo na enotedenskih dirkah. Pa še, če uživam v takem načinu dirkanja pod večjim pritiskom. To bom moral še spoznati in to vzame svoj čas.

Je torej prvi korak ta, da boste lider na krajših etapnih dirkah?
Ja. Ali lider ali pa si bom to vlogo delil. Imel bom priložnost vsaj poskusiti. Upam, da že na dirki po Kataloniji, ki mi je zelo všeč. Veliko je vzponov na visoki nadmorski višini. Sicer je tudi kronometer, a sem pozimi tudi na tem že delal.


Osebno se najbolj veselim Vuelte, saj mi zares ustreza in tam uživam. Seveda je to na koncu sezone in marsikaj se lahko spremeni.
Kakšen pa je vaš program letos?
Ne vem natančno, a mislim, da Tour in potem Vuelta. Osebno se najbolj veselim Vuelte, saj mi zares ustreza in tam uživam. Seveda je to na koncu sezone in marsikaj se lahko spremeni. Videl bom, kako dober bom končal Tour. Je pa to lep cilj.

Zimo ste prvič preživeli tukaj, saj niste odšli domov v ZDA. Kako je bilo?
Drugače. Vsako leto se v Evropi boljše počutim. Pozimi sem bil pri punci in njeni družini. Sicer imam družino v Ameriki, a tudi oni razumejo, da je moje življenje zdaj tu. In prav tu se zdaj dobro počutim.

Sicer imam družino v Ameriki, a tudi oni razumejo, da je moje življenje zdaj tu. In prav tu se zdaj dobro počutim.


Sepp Kuss pred sezono 2021

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ