Wout Van Aert: O zeleni majici, konkurentu, Touru in ciklokrosu

Wout Van Aert: O zeleni majici, konkurentu, Touru in ciklokrosu
23.01.2021 AVTOR: DZ, vir: Jumbo Visma

Wout Van Aert. Velike cilje si je postavil za sezono 2021. Najprej ciklokros, potem klasike, pa Tour in olimpijske igre. "Kar poln program imam," pravi Belgijec v dresu moštva Jumbo Visma.

Mislim, da se bom letos spet osredotočil na etapne zmage in upam, da tudi na to, da ekipa osvoji rumeno majico. Z dvema kronometroma se bom lahko tudi dobro pripravil na olimpijske igre, kjer bo prav vožnja na čas eden izmed pomembnejših ciljev.

Wout Van Aert, eden izmed najuspešnejših kolesarjev v lanski sezoni je v zadnjih dneh polnil športne časopise predvsem zato, ker so mnogi ugotavljali, ali bo podaljšal pogodbo z Jumbo Vismo ali ne. Zdaj je uradno. Van Aert je pogodbo podaljšal do konca sezone 2024. Čeprav je zelo aktiven in uspešen tudi v ciklokrosu, pa se je udeležil priprav Jumba Visme. Seveda se bo vrnil še pred svetovnim prvenstvom, ki bo konec meseca v Belgiji. Po tem prvenstvu pa se bo posvetil cestnemu kolesarstvu. Spet odhaja tudi na Tour de France. V pogovoru pa več o spominu na lanski Tour, o velikem dvoboju z Mathieujem Van der Poelom, pa ciljih za sezono 2021.


Želel sem podaljšati pogodbo, vendar pa je jasno tu tudi finančni del, zaradi katerega se je vse zavleklo. A prišli smo do konca. Zdaj se začenja znova. Še štiri leta.
O podaljšanju pogodbe: Končno lahko spregovorim o tem. Obnovili smo pogodbo še za naslednja tri leta. Vse do 2024. To je v resnici veliko olajšanje, tako da sem zares vesel.

O razlogih za podaljšanje pogodbe: Pravzaprav je bila odločitev precej lahka. Tukaj se počutim zelo dobro in vsekakor sem tukaj postal boljši kolesar. Vedno sem bil v pravem trenutku v pravi formi. Želel sem podaljšati pogodbo, vendar pa je jasno tu tudi finančni del, zaradi katerega se je vse zavleklo. A prišli smo do konca. Zdaj se začenja znova. Še štiri leta.

O govoricah, da se zanj zanima Ineos: Osebno nisem govoril z nikomer. Seveda ne morem reči, da ni bilo interesa s strani drugih ekip. Ampak, kot sem dejal, cilj je bil, da bi obnovili pogodbo. Tu lahko govorim v svojem jeziku. Postali smo najboljša ekipa na svetu. Želimo se prepustiti toku in najboljše zame je bilo, da ostanem tukaj, saj sem se na vse že navadil in sem srečen.

O sezoni 2020: Nora sezona. Kot sem že velikokrat povedal. Bilo je lepo leto, a za mnoge leto, ki ga želijo pozabiti. Vrnil sem se po poškodbi in bil še boljši kot prej. Še vedno kar težko verjamem, da mi je uspelo dobiti tako lepe dirke. To je velik korak naprej v moji karieri.Zelena majica bo vsekakor cilj v prihodnosti, a lani to še ni bil cilj.
O etapnih zmagah na Touru: Zmagati etapo na Touru nikoli ni nekaj običajnega. Vključno z ekipnim kronometrom imam do zdaj štiri etapne zmage. Res neverjetno. Še posebej letos smo s Primožem šli po rumeno majico in vso energijo smo usmerili v ta cilj. Nisem se osredotočal na etapne zmage, tako da je bilo vse to samo bonus. Zato je bilo presenečenje še večje in res lepo, da sem izkoristil dve priložnosti.

O vožnji na vzponih na Touru in o tem, da bi lahko napadal zeleno majico: Pravzaprav smo pričakovali nekaj takega. Sicer ne, da bom na taki ravni na vzponih, a mediji v Belgiji že nekaj časa govorijo o zeleni majici. Ampak, držali smo se našega načrta. Zelena majica bo vsekakor cilj v prihodnosti, a lani to še ni bil cilj. Osredotočeni smo bili na skupen cilj. Na žalost vsi vedo, kako se je za nas razpletlo. A ni obžalovanj. Naredili smo vse, kar smo lahko. Za napad na zeleno majico pa bo še čas v prihdnosti."Potem pa ga nismo mogli pustiti samega. Morali smo ga počakati in mu nuditi podporo tudi v težkih trenutkih."

O spremljanju vožnje na čas Primoža Rogliča na Touru: Pravzaprav je bil to pravi "rollercoster". Tudi sam sem želel dobiti etapo. V pol ure se je razpoloženje spremenilo. Ko sem prečkal ciljno črto, sem prevzel vodstvo. Potem me je prehitel Tom, a takrat smo že videli, da Primožu ne gre po načrtih. Želel sem čim hitreje oditi od tam, a sem moral nekaj časa sedeti na mestu vodilnega. Potem pa ga nismo mogli pustiti samega. Morali smo ga počakati in mu nuditi podporo tudi v težkih trenutkih. Še posebej, če te vseskozi snemajo se slabo počutiš. Vsekakor si bom to za vedno zapomnil, čeprav ne gre za prijeten spomin. Mislim, da nas bo to samo še okrepilo.

Že nekaj let nisem bil tako dober v ciklokrosu. Vedno so me ovirale kakšne okoliščine, zdaj pa vse poteka dobro in resnično se veselim tega velikega trenutka čez dva tedna.
O tem, če so med Tourom naredili kakšno napako: Vsekakor bi bilo najslabše, če bi razmišljali, da smo vse naredili popolno, in da lahko letos dirkamo na podoben način. Prav je, da se poskušaš iz vsega kaj naučiti. Tudi če zmagaš. Lahko bi izpostavili stvari, ki bi jih lahko naredili drugače. Taktika, ki smo jo imeli do kronometra, je temeljila na Primoževi moči. Nihče ni pričakoval, da bo izgubil toliko časa. Vsi smo menili, da je v ugodnem položaju, a Pogačar je bil očitno precej močnejši od pričakovanj. Primož je še vedno postavil peti čas, kar še zdaleč ni slabo. Če bi vedeli, da je Pogačar tako močan v vožnji na čas, potem bi ga morali bolj napadati že prej, saj smo bili kot ekipa močnejši. Ampak, to je prepozno. Za prihodnost pa je dobro vedeti.

O svetovnem prvenstvu v ciklokrosu: Sem samozavesten in se ga veselim. To bo zame drugo svetovno prvenstvo v Belgiji. Na žalost bo brez gledalcev, kar je velika škoda. A takšna je trenutna situacija v svetu. Pri nas je kolesarstvo doma. Na isti trasi sem odpeljal državno prvenstvo. Trasa je spektakularna, morala bi mi ustrezati. Že nekaj let nisem bil tako dober v ciklokrosu. Vedno so me ovirale kakšne okoliščine, zdaj pa vse poteka dobro in resnično se veselim tega velikega trenutka čez dva tedna.

Če razmišljaš samo o nasprotniku, nečesa ne delaš prav. Seveda pa, če Mathieu napade v prvem krogu, potem vem, kaj moram narediti. Zato je s tega vidika najin dvoboj drugačen kot boj z katerimkoli drugim kolesarjem
O tem, če se z Van der Poelom na dirkah osredotočata zgolj na njun dvoboj: Seveda se, saj se velikokrat zgodi, da če želiš dobiti dirko, moraš premagati prav njega. Vsaj jaz pa se osredotočam predvsem na zmago, saj v nasprotnem primeru ne gre za dobro motivacijo. Poleg tega je to potrata energije, saj gre pri ciklokrosu, kot lahko vidite na televiziji, za izjemno osredotočenost na traso, na vsako malenkost. Če razmišljaš samo o nasprotniku, nečesa ne delaš prav. Seveda pa, če Mathieu napade v prvem krogu, potem vem, kaj moram narediti. Zato je s tega vidika najin dvoboj drugačen kot boj s kom drugim. Sicer se osredotočava eden na drugega, a sam se poskušam bolj fokusirati na dirko samo.

O tem, kako dolgo bo še lahko združeval ciklokros in cestno kolesarstvo: Zagotovo je cilj, da bi to počel do konca kariere. Pripeljalo me je do tu, kjer sem zdaj. Zakaj bi kaj spreminjal. To, da imam povsem drugačne cilje mi daje dodatno energijo. Zdaj se osredočam na svetovno prvenstvo, potem na klasike, poleti pa spet na nekaj povsem drugega. Morda bomo v prihodnosti ugotovili, da je vse skupaj pretežko in bomo morali kaj spremeniti, vendar pa me to trenutno osrečuje, kar je zame zelo pomembno.Po svetovnem prvenstvu v ciklokrosu se bom posvetil pripravam na cestno sezono. Od dirke Strade Bianche pa vse do Pariz-Roubaix se bom posvečal predvsem enodnevnim dirkam.
O ciljih v sezoni 2021: Kar poln program imam. Po svetovnem prvenstvu v ciklokrosu se bom posvetil pripravam na cestno sezono. Od dirke Strade Bianche pa vse do Pariz-Roubaix se bom posvečal predvsem enodnevnim dirkam. Prvič bom nastopil na Tirreno-Adriatico. Po Roubaixu bom imel krajši premor, potem pa priprave na Tour in takoj nato olimpijske igre. V zadnjem delu sezone se bom posvetil pripravam na svetovno prvenstvo, ki bo spet v Belgiji. Veliko je stvari.O možnosti, da bi na Touru napadel zeleno majico: Morda? Ne samo morda. Moj cilj je, da bi v palmaresu imel zapisane številne različne dosežke in eden izmed teh ciljev je tudi ta. Mislim, da sem na dobri poti za kaj takega. Dobil sem že sprinte, pa tudi vožnje ne čas. Upam, da bom v prihodnosti lahko dobil tudi kakšno krajšo etapno dirko. Mislim, da sem tip kolesarja, ki bi v prihodnosti lahko osvojil zeleno majico. To je vse na seznamu želja. Več bi mi pomenilo, da bi imel več dosegel več različnih zmag, kot pa recimo pet zmag na isti dirki. To je sicer zelo težko doseči, a vedno se rad osredotočim na stvari, ki jih še nisem dosegel. Zelena majica bo v naslednjih letih eden izmed ciljev.

Vedno se rad osredotočim na stvari, ki jih še nisem dosegel. Zelena majica bo v naslednjih letih eden izmed ciljev
O letošnjih možnostih na Touru: Imamo tri liderje. Poleg tega so takoj po Touru še olimpijske igre. Zelene majice pa ne osvojiš kar zlahka. Za to moraš delati vsak dan. Mislim, da se bom letos spet osredotočil na etapne zmage in upam, da tudi na to, da ekipa osvoji rumeno majico. Z dvema kronometroma se bom lahko tudi dobro pripravil na olimpijske igre, kjer bo prav vožnja na čas eden izmed pomembnejših ciljev. Zelena majica bo zato najbrž glavni cilj v sezoni 2022. Vendar pa bomo videli. Počakati moramo tudi na to, kako bo z olimpijskimi igrami.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ