Spoznajmo Slovenijo: Povsem Primorska etapa z vrnitvijo Ajdovščine

Spoznajmo Slovenijo: Povsem Primorska etapa z vrnitvijo Ajdovščine
03.05.2019 AVTOR: DZ, vir: Tour of Slovenia

Spoznajmo dirko po Sloveniji. Pet etap. 814 kilometrov. Termin: 19. - 23. junij. Tu so podrobnosti petdnevne dirke. 4. etapa: Nova gorica – Ajdovščina. 158 km.

Opis etape
Sobotna etapa bo potekala po Primorski. Gre za kraljevsko preizkušnjo dirke po Sloveniji. Kolesarji letos ne bodo premagali meje tisoč metrov nadmorske višine, kar pa ne pomeni, da bo etapa lahka. Vse skupaj se bo začelo v Novi Gorici, na Kidričevi cesti. Prvih 20 kilometrov, nekoliko dlje od Kanala bo še ravninskih. Potem pa se bodo kolesarji podali na pet kilometrov dolg vzpon s povprečnim naklonom 6,3 % na Vrhovlje (vzpon tretje kategorije).

Prek tega klanca bodo prišli v Goriška Brda in po dveh nekategoriziranih vzponih se bodo vrnili v Novo Gorico. Sledila bo vožnja do Renč in potem vzpon tretje kategorije na Temnico (dolžina 4,2 km, povprečni naklon 7,8 %). Tako bodo kolesarji vstopili na Kras in se podali v Komen, Sledil bo spust v Branik. Od tam pa se bodo povzpeli na Štangelj.

Govorimo o pet kilometrov dolgem vzponu tretje kategorije s 4,5-odstotnim naklonom. Sledila bo vožnja do Vipave in Ajdovščine. Tam bodo prečkali ciljno črto in se podali na najtežji vzpon v tistem predelu Slovenije – Predmejo. Gre za devet kilometrov dolg klanec z 8-odstotnim povprečnim naklonom. Na z 902 metroma najvišjo točko letošnje dirke po Sloveniji bodo prišli po 130 kilometrih dirkanja.

Sledila bo vožnja po razgibani planoti vse do Cola in potem hiter spust v Ajdovščino, kjer bo tudi cilj. Zadnji je to mesto cilj gostilo leta 2004. Takrat je rumeno majico vodilnega nosil domači adut Dean Podgornik, a jo je izgubil prav na Predmejo. Prevzel jo je Jevgenij Petrov, ki je dirko takrat tudi dobil. Podgornik je - takrat član primorskega moštva HIT Casinos Marchiol - končal kot drugi.

Preberite še
Predstavitev 1. etape
Predstavitev 2. etape
Predstavitev 3. etapeBogdan Fink: Po letu 2016 bo v sobotni etapi spet vključena Nova Gorica. Tokrat kot mesto, ki bo gostilo start. Samo prvi del etape je ravninski, potem pa sledi lep panoramski del čez Goriška Brda, ki sprinterjem ne bo všeč. Etapa prav veliko ravnine ne bo več imela. Vzpon na Predmejo poznamo. Ajdovščina je bila v traso vključena leta 2002 in prav Predmeja je bila ključna v boju za skupni seštevek. Cilj bo pred avtobusno postajo v Ajdovščini.

Marko Kump: Za sprinterje je ta etapa zanimiva. Ves dan je gor in dol, z enim očesom pa si že pri zadnji etapi. A obenem moraš najprej to preživeti. Cilj vsakega sprinterja je priti čim dlje s skupino. Potem pa po najboljših močeh premagaš zadnji klanec in spust proti cilju. Teh cest ne poznam najbolje, vendar pa mi ob omembni Ajdovščine na misel pride veter. Ta lahko začini etapo.

Tadej Pogačar: V tej etapi bi se lako marsikaj zgodilo že pred zadnjim vzponom. Morda tudi zaradi morebitnega vetra. Etapo bo treba naštudirati. Tudi vzpona na Predmejo ne poznam, ga pa nameravam še pred dirko tudi odpeljati."

Časovnica etape
3D predstavitev etape
Presek etape
Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ