Svetovni pokal v Albstadtu: Zadržan začetek in hiter zaključek Tanje Žakelj

Svetovni pokal v Albstadtu: Zadržan začetek in hiter zaključek Tanje Žakelj
19.05.2019 AVTOR: Uredništvo, foto: Grega Stopar

Po prvi letošnji dirki svetovnega pokala v spustu z gorskimi kolesi, ki je nedavno potekala v Mariboru, smo danes dobili tudi prve zmagovalce svetovne serije v olimpijskem krosu.

Svetovni pokal v Albstadtu, uvrstitve Tanje Žakelj:
Kratki kros - 33. mesto
Olimpijski kros - 26. mesto
Seštevek svetovnega pokala - 26. mesto
V Albstadtu je bila Tanja Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing) 26., a po prvem delu dirke je kazalo slabše.
Dirkanje se je pravzaprav začelo že v petek z dirko v kratkem krosu, na katerem je Tanja zasedla 33. mesto in s tem zapravila možnost za res dober štartni položaj na današnji dirki v olimpijskem krosu. Na podobnih mestih se je danes vrtela tudi v prvem in drugem krogu, nato pa le ujela pravi ritem in v zadnjih štirih krogih močno popravila vtis. Na koncu je osvojila 26. mesto, če organizatorji zaradi razmočenosti proge ne bi dirke skrajšali za en krog, bi šlo morda še višje.

Tanja Žakelj je po dirki povedala: “Vesela sem, da je led prebit. Štart ni bil dober, a tudi slab ne … Takšen vtis imam za celotno dirko. Nekaj deklet, ki so bile okoli mene v štartnem krogu je prišlo precej naprej, kar pomeni, da se je dalo z dobrim tempom in prehitevanjem pridi daleč. Imela sem soliden občutek, še posebej v drugi polovici dirke, ko sem uspela kakšno več prehiteti. V prvi polovici sem si želela kakšno prehiteti, pa je kakšna mene. Celo dirko sem odpeljala zelo z občutkom in tudi zelo optimalno.”

Povsem optimalne dirke ni imela nobena tekmovalka, na spolzki podlagi je “šla po tleh” tudi zmagovalka Kate Courtney, vendar to ni ogrozilo njenega vodstva. Svoj del težav je imela tudi Tanja, ki je dobila “lekcijo” že v samem začetku: “V prvem krogu sem se kar malo ustrašila, ko mi je na lesu zdrsnilo prednje kolo, ampak sem se rešila. Po tem sem vedela, da je treba biti na lesenih delih previden, saj je bila proga po nočnem deževju bistveno bolj spolzka, kot na treningu. Naredila sem še nekaj napak, kar pomeni, da sem šla iz svoje cone udobje in tvegala ter mislim, da sem iz vsega skupaj potegnila največ, kar je bilo možno.”
Proga je bila vse do danes razmeroma suha, nočno deževje pa je vse skupaj obrnilo na glavo. Za posebej problematične so se izkazali leseni odseki, s katerimi organizatorji niso skoparili in kar nekaj tehničnih naravnih odsekov so prekrili z lesom in jekleno mrežo, ki naj bi zagotavljala dober oprijem.

“To ni rezultat, ki bi ga bila res vesela, vseeno pa nisem razočarana. Je solidno izhodišče za naprej,” je po dirki še povedala Tanja, ki je dosegla 26. mesto in je enako visoko uvrščena tudi v seštevku svetovnega pokala. Prizorišče svetovnega prvenstva v sezoni 2020 bomo danes zapustili, saj je že prihodnji vikend na sporedu dirka na Češkem. Tanja Žakelj o dirki v Novem Mestu na Moravskem: “Na drugo dirko svetovnega pokala bom šla bolj sproščeno. Se mi zdi, da sem prišla v ritem in da imam tisto pravo samozavest. Zdaj se je važno, da se dobro spočijem in pripravim na naslednje dirke.”

V članski moški kategoriji se je dirka zaključila z zmagoslavjem švicarskega kolesarja FLUECKIGER Mathiasa, pred Nizozemcem VAN DER POEL Mathieu in Francozom SARROU Jordan. V prvo deseterico se je uvrstilo pet švicarskih kolesarjev. Nino Scurter se je moral tokrat zadovoljiti s šestim mestom. Edini slovenski kolesar Rok Naglič je zasedel 79. mesto.

Značke: Gorsko
Ključne besede:
svetovni pokal v krosu
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ