V Vrtojbi začetek serije SloXcup

V Vrtojbi začetek serije SloXcup
22.03.2024 AVTOR: KZS-OGK, Foto: SloXcup/Prijavim.se

Domača sezona v gorskokolesarskem krosu se začenja z dirko prve kategorije UCI C1 v Vrtojbi.

Že pred zaključkom prijav je jasno, da bo konkurenca odlična tudi letos. Od naših največ pričakujemo od Roka Nagliča ter olimpijskih kandidatk, Tanje Žakelj in Vite Movrin.

Mednarodni tekmovalni koledar je iz leta v leto bolj natrpan, kar velja tudi za olimpijsko sezono. Vseeno organizatorju KD Deš fleš iz Vrtojbe uspeva vsako leto privabiti vrhunske tekmovalke in tekmovalce. Predprijave se zaključijo danes opolnoči, a je že zdaj jasno, da bo na Biljenskih gričih v nedeljo nastopilo krepko več kot 300 kolesark in kolesarjev iz petnajstih držav.


Rok Naglič prihaja z zmago na dirki prve kategorije pod pasom
V moški članski kategoriji lahko računamo na okoli 40 tekmovalcev. Žal bosta manjkala kar petkratni zmagovalec Nadir Colledani (Santa Cruz-RockShox Pro Team) in njegov moštveni kolega Luca Braidot, v Vrtojbi že trikrat drugi, tudi lani. Družinsko čast bo tako branil Daniele Braidot (C.S. Carabinieri), ki je tudi stalni gost v Vrtojbi, najviše pa je bil uvrščen lani, na tretje mesto.


Med člani lanske deseterice bo prisoten tudi Mirko Tabacchi (RDR Italia Leynicese Factory Team), ki je prejšnje leto lep del sezone dirkal v svetovnem pokalu v krosu z e-kolesi, a se od izključno nožno gnanega kolesa še ni poslovil.
Slovenci največ pričakujemo od Roka Nagliča (Calcit Bike Team), ki pri 28 letih ne popušča. Prejšnjo nedeljo je na Lošinju osvojil prvo letošnjo zmago na dirki prve kategorije in napredoval na 101. mesto lestvice UCI. V preteklosti je bil že v najboljši devetdeseterici, od koder so ga oddaljile zdravstvene težave. V prejšnji sezoni je spet napredoval in dobro dirkal tudi na najvišji ravni. Lani je bil v Vrtojbi deseti, za las je izgubil v šprintu proti Albertu Brancatiju (U.C. Caprivesi), ki bo na štartu tudi letos.
Med mlajšimi člani to sezono prvič nastopata Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh) in Matic Kranjec Žagar (Calcit Bike Team). Oba sta nastopila na Lošinju, vsak s svojimi težavami: Jakob je padel, Matic pa se je po slabem štartu prebijal iz ozadja.
Lanski mladinski zmagovalec Vrtojbe Žan Pahor, ki je doma ostajal praktično nepremagan od deških kategorij, je kariero žal zaključil, zato pa bo na domačih tleh v elitni konkurenci prvič dirkal Blaž Kavčič (KK Završnica), ki je prejšnji teden na Lošinju z enajstim mestom osvojil prve točke UCI.


Tanja in Vita v izjemni ženski konkurenci
Ženska konkurenca bo še močnejša kot lani. Zmago brani Ukrajinka Jana Belomojna (KMC Ridley MTB Racing Team), že trikratna zmagovalka v Vrtojbi, trenutno trideseta kolesarka na lestvici UCI. Še nekaj mest više je na 24. uvrščena Nizozemka Anne Tauber (Orbea Factory Team). Belomojni je letos dihala za ovratnik na dirkah v Španiji, v Vrtojbo pa prihaja prvič. Vrača pa se Giorgia Gianotti (BCL Factory Team), v Vrtojbi zmagovalka med mladinkami leta 2022, lani je bila prvo leto v elitni konkurenci peta.


Sezono bo v Vrtojbi začela Tanja Žakelj (Rajd Ljubljana), ki se je letos vrnila v domači klub. Odkar je dirka v Vrtojbi del mednarodnega koledarja, je na petih nastopih dosegla štiri uvrstitve na stopničke, v letih 2018 in 2022 pa je zmagala. Lani je bila druga.
Vita Movrin (Trinx Factory Team) je bila lani v Vrtojbi tretja, letos pa je ob Tanji Žakelj kandidatka za nastop na olimpijskih igrah. Sezono je že odlično začela z drugima mestom na dirki druge kategorije v Veroni in prve kategorije na Lošinju. Na Hrvaškem je imela tehnične težave, tako da jo je premagala Poljakinja Gabriela Wojtyla (Superior Zator), ki bo štartala tudi v Vrtojbi. V Veroni pa je Vita dobro spoznala drugouvrščeno Giorgio Marchet (KTM-Protek Elettrosytem).
Omenimo še, da bo prvič v članski kategoriji dirkala Hana Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana)


Močni tudi zasedbi mladincev in mladink
Za točke UCI se bo merilo tudi kar 50 mladincev. V tej konkurenci bo debitiral lanski zmagovalec pokala SloXcup med mlajšimi mladinci, Gašper Štajnar (Adria Mobil). Ciklokros pokal Slovenije je pozimi brez poraza končal na prvem mestu, zadnja dva tedna pa je s slovensko mladinsko cestno reprezentanco dirkal v Belgiji. Filip Utranker (KD Celje) je bil s četrtim mestom med Slovenci najboljši na Lošinju, minuto in pol za njim je bil Tine Terpin (MBK Črni Vrh).
Žal bo med mladinkami manjkala Maruša Tereza Šerkezi (Rajd Ljubljana), po prvih štirih nastopih na močnih dirkah v Španiji in Švici med mladinkami že 12. na lestvici UCI. Nastopila bo na KTM Kamptal Trophy v Langenloisu.


V mlajših mladinskih kategorijah
Mlajša mladinka Eva Terpin (Rajd Ljubljana) bo v soboto dirkala v Švici, tako da je njen nastop v Vrtojbi še pod vprašajem. Glavna favoritinja med mlajšimi mladinkami je Meta Tancik (Misser Junior Team-Energija), ki tudi letos zbira zmage kot po tekočem traku.
Med mlajše mladince je napredoval lanski serijski zmagovalec med dečki U15 Lenart Dejak (MTB trail center Kočevje), za katerim je že več dirk v tujini. Letos dirka v konkurenci z Jako Tominškom, Nejcem Teranom (oba Calcit Bike Team) in Jako Utrankerjem (KD Celje) in lanskim zmagovalcem v Vrtojbi, Luko Maksimovićem (Energijateam).


Vreme bo vendarle sončno
Letos ostaja trasa v glavnem enaka, z le nekaj manjšimi spremembami, ki so jih tekmovalci že lahko spoznavali v preteklih dneh. Na enaki lokaciji ostaja tudi tehnični poligon za kategorije U7, U9, U11 in U13 dečki in deklice. Na občinskem športnem igrišču se dogajanje začne že ob 8.30.
Z dirkami začno najmlajši ob 9.30. Dirke veteranov in amaterjev sledijo opoldne. Ob 13.30 bo prvi vrhunec start ženske članske kategorije, tik za njimi pa štartajo mlajši mladinci, mladinke in mlajše mladinke. Člani in mladinci bodo štartali ob 15.15.
Po slabi vremenski napovedi z začetka tedna so bile prognoze iz dneva v dan boljše. Tako se lahko po sicer deževni noči veselimo sončnega jutra, ki bo v Vrtojbo do popoldneva gotovo privabil tudi številne gledalce, ki se vedno zberejo v velikem številu zlasti pod zadnjimi skoki pred prihodom v cilj.

Značke: Gorsko
Ključne besede:
olimpijski kros
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ