Žakljeva in Žabjek s postavljenimi novimi cilji

Žakljeva in Žabjek s postavljenimi novimi cilji
24.06.2020 AVTOR: DZ, foto: Stopar/Furlan

Nov koledar svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu je znan in tako sta si sezono na novo lahko začrtala tudi Tanja Žakelj in Jure Žabjek, oba člana moštva Unior Devinci Factory Racing.

Tanja Žakelj
Tanja se ni sprijaznila samo s spremenjenim programom svetovnega pokala in prvenstev, ampak tudi s prestavitvijo olimpijskih iger, za katere pa ima še vedno zagotovljeno vozovnico za dirko v olimpijskem krosu.

Za razliko od velike večine kolesarjev je v letošnji sezoni tudi že okusila dirkaško vznemirjenje, saj je pred epidemijo dirkala na Cipru in v dvojicah s Čehinjo Jitko Čábelickovo v močni mednarodni konkurenci dosegla odlične rezultate in dve uvrstitvi na oder za zmagovalce. Domov se je vrnila tik pred sprejemom prvih večjih ukrepov, Tanja pa tako opiše kaj je sledilo:



"Predvsem sem bila v negotovosti, ker se je vse odpovedovalo. Trenirala sem ves čas, čeprav res z nekoliko nižjim tempom, ob tem pa se držala pravil in bila doma na Ledinah, na kolesu pa sem vozila sama. Veliko časa sem preživela v domači telovadnici, na treningih na kolesu sem bila previdna in nisem vozila po tehničnem terenu. Zdaj poteka vse skupaj bolj normalno, zopet imam konkreten načrt in se pripravljam na dirke."

Kljub karanteni so bili lahko kolesarji vsaj zunaj, v svojem »naravnem okolju«, kar je zagotovo imelo pozitiven učinek na splošno počutje. Začetek svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu bo po novem programu v začetku septembra, Tanja je skupaj s svojim trenerjem seveda že povsem prilagodila svoje načrte do takrat:

"Nekaj dirk pred tem bo, za začetek državno prvenstvo na Črnem vrhu, ki bo potekalo 5. julija. Upala sem še na več dirk v juliju in avgustu, a bo večina domačih na sporedu kasneje v jeseni, informacij o dirkah v bližini Slovenije pa še nimamo. Zato je najbolj pomembno, da zaupam zastavljenemu programu in se pripravljam na težko obdobje z veliko zaporednimi dirkami v septembru in oktobru." V sklopu priprav je Tanja vozila tudi na dirki za državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu, kar je bil zanjo dober trening v času brez dirk.



Jure Žabjek
Tudi Jure Žabjek je moral krepko prilagoditi svoj načrt, njegove priprave na jesenske dirke v spustu pa so zaradi novega časovnega razporeda celo nekoliko bolj enostavne.

"Veliko več se bom lahko pripravljal v slovenskih in avstrijskih kolesarskih parkih, ki so že odprti, tako bom lahko veliko več na kolesu za spust v času do prvih velikih dirk. Razmere za trening so zdaj vsekakor boljše, kot so sicer pozimi." In kako je videti vsakdan Ljubljančana, ki je čas epidemije izkoristil tudi za popolno sanacijo poškodbe roke, do katere je prišlo v času zimskih priprav na Portugalskem?

"Vsako jutro imam v programu dve uri telovadnice, kjer delam vaje za moč in motoriko. Nato pa skušam biti čim več na kolesu za spust, vsaj trikrat ali štirikrat na teden. V kolikor je vreme v redu pa sem dnevno še na enduro kolesu, največkrat na domačih stezicah na Golovcu."

Tanja in Jure bosta v poletni program vpeljala tudi veliko testiranj opreme, saj se pri nastavitvah vedno najde še nekaj rezerve, opravila bosta tudi še kakšno snemanje s sponzorji, za katerega v »normalni« sezoni ni časa. Oba pa imata jasno usmerjen pogled v bližnjo prihodnost – v skrajšan, a še vedno zelo napet program svetovnega pokala!

Zaradi okoliščin in odpovedi drugih prizorišč bo program bodo na kar treh prizoriščih v istem koncu tedna izvedli po dve dirki, kar bo predstavljajo čisto nov izziv za vse tekmovalke in tekmovalce. Jure bo imel tudi čast nastopati pred domačim občinstvom – in to kar dvakrat, saj je Maribor eno izmed prizorišč z dvojnim programom.



Svetovni pokal v gorskem kolesarstvu:
4.-6. september – Lenzerheide, Švica (XCO/XCC #1, DH #1)
18.-20. september – Les Gets, Francija (XCO/XCC #2, DH #2)
29. september-4. oktober – Nove Mesto na Morave, Češka (XCO/XCC #2 & #3)
15.-18. oktober – Maribor, Slovenija (DH #3 & #4)
29. oktober-1. november – Lousa, Portugalska (DH #5 & #6)

Svetovno prvenstvo (XCO, DH):
5.-11. oktober – Leogang, Avstrija
Značke: Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ