Vozili smo - Pinarello Prince Disk

Pinarello Prince Disk
16.05.2019 AVTOR: Katja Majer, foto: Tit Košir

Pinarello Prince Disk se uvršča v višji srednji razred cestnih koles, a po nečem vsekakor izstopa. Z aerodinamičnimi potezami Dogme F10 ustvarja brezkompromisen videz.

Pinarello je pri zasnovi Princea vključil vse lastnosti Dogme F10, ki jih je lahko. Osnovna zamisel je Dogmo narediti dostopnejšo širšemu krogu ljudi in razen po teži ter kompozitu T700 (obstajajo T600, T700, T900 in T1100) se modela ne razlikujeta prav veliko. Vodilo pri oblikovanju obeh koles je bila aerodinamika, kar razkrivajo opora krmila, linije in kompakten vtis. Prince in nekoliko lažji ter bolj tog Prince FX sta prevzela palico modelov Gan S in Gan RS, kar se pozna tudi pri občutku med vožnjo. Različica Prince pa je na voljo tudi s kolutnimi zavorami.

Kolo kot celota

Večino časa se vozim z vzdržljivostnim cestnim kolesom, zato me je najbolj zanimal občutek na nekoliko bolj tekmovalno naravnani specialki. Prvi vtisi so se z urami vožnje le še stopnjevali. Kolo med poganjanjem deluje kot čvrsta celota. Moj zelo subjektivni občutek je bil, da se sila med poganjanjem odlično prenaša na cesto: kolo se je vedlo, kot bi mi bralo misli. Prinčeva geometrija je agresivna in omogoča (s primernimi nastavitvami, seveda) dober položaj med oprijemanjem spodnjega dela krmila. Pinarello je znan po več številkah velikosti okvirja in na majhnem me je prijetno presenetilo tudi nekoliko ožje krmilo. Manjši kolesarji (in kolesarke) imamo seveda ožja ramena.

Sprva me je skrbelo, ali bo Prince Disk, ki je v barvnem in oblikovnem smislu popoln estetski presežek, zaradi agresivnejše geometrije manj stabilen. V resnici ne znam oceniti, kakšna je razlika zaradi nekaj milimetrov daljših obverižnih cevi od tistih pri Dogmi F10, a med drvenjem skozi zavoje in sunkovitim pospeševanjem me občutek stabilnosti nikakor ni zapustil.

Aerodinamika povsod

Tudi Prince Disk ima spodnjo cev okvirja (s prostorom za krmilno enoto elektronskih prestav) zavoljo pretoka zraka okoli bidona nekoliko širšo, na vrhu pa ima vdolbino. Kar za desetino aerodinamičnega upora naj bi prihranili v spodnjem delu vilic, kjer za boljši pretok zraka okoli zapenjalcev obročnikov skrbijo krilca, kakršna je Pinarello prvič predstavil pri kronometrskem modelu Bolide. Ob tem sem opazila, da je bilo še kar nekaj prostora okoli 25-milimetrskih plaščev, pri čemer proizvajalec zagotavlja, da okvir sprejme plašče širine 28 milimetrov.

Duša kolesa so učinkovita aerodinamična oblika, asimetrična zasnova strukture kompozita in vrhunske kolutne zavore, brez katerih si ne predstavljam več sodobnega cestnega kolesa. Prince Disk je vodljivo in hitro kolo, ki je hkrati dovolj udobno tudi za daljše preizkušnje. Čeprav je bila na predstavljenem modelu mehanska Ultegra, je s sitemom E-Link vse pripravljeno za elektronske skupine opreme.

EasyFit za dame

Kljub temu, da ne obstaja specifičen ženski model Pinarella Prince, je ta na voljo v kar 11 velikostih standardne geometrije in dodatnih štirih različicah EasyFit: gre za posebej umerjene okvirje, ki bodo v večini primerov ustrezali kolesarkam s krajšim trupom in rokami. Nekateri proizvajalci so s svojega repertoarja umaknili ženskam prilagojene okvirje, a s širokim naborom velikosti zase vendarle lažje najdemo najustreznejšo, ne glede na spol. Okvirji EasyFit so na voljo v velikostih 42,5, 46, 49 in 51 ter ponujajo tudi bolj »ženske« barvne kombinacije, ki niso na voljo za druge velikosti.

Pinarello Prince Disk s pojavo in voznimi lastnostmi upravičuje plemenito ime. Aerodinamične linije in biserna rožnata barva, ki nesramežljivo zasije ob soju sončnih žarkov, bodo vsako žensko postavili na pravo mesto kolesarske princese. Na kolesu, ki spodbuja strogo zavzetost pri vožnji in slo po dirkanju, bomo ohranile občutek damskosti, kar je v še zmeraj pretežno moškem kolesarskem svetu prav dobrodošlo.

Značke: Cestno
Ključne besede:
Pinarello Maxisport
Specifikacije

Pinarello Prince Disk

3.699 EUR

Maxisport, d.o.o.│www.maxisport.si

Okvir: Pinarello Disk, karbonski, T700

Vilice: Onda Fork Flap

Menjalnika: Shimano Ultegra

Prestavne ročice: Shimano Ultegra

Gonilka: Shimano Ultegra 34/50

Zadnji verižnik: Shimano Ultegra

Zavore: kolutne, Shimano Ultegra

Sedežna opora: Most Air Carbon

Sedež: Fizik Antares R7

Krmilna opora: Most Tiger Ultra Aero

Krmilo: Most Jaguar XA Aero

Obročniki: Fulcrum Racing 500 C17

Plašči: Vittoria Zaffiro Pro, 25 mm

Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ