Vozili smo - Specialized Riprock 24

Specialized Riprock 24
05.10.2018 AVTOR: Uroš Ložar, foto: Tit Košir

Razred plus se je pri gorskih kolesih zelo dobro prijel. Nove modne zapovedi so rodile nekaj novega, drugačnega in bolj uporabnega, trendovski veter pa je zapihal tudi med otroška kolesa.

Da, tudi pri otroških poznamo standard plus z 20- ali 24-palčnimi obročniki in plašči širine 2,8.

Specialized Riprock je na voljo v treh cenovnih izpeljankah. Za predstavljeno kolo v osnovni izvedbi je treba odšteti 449 evrov, srednji model stane 599 evrov, najžlahtnejši Expert pa 899 evrov. Na enoslednicah in valovih proge BMX smo preizkusili lansko leto predstavljeni Specialized Riprock v 24-palčni izpeljanki, ki je, še preden se je prvič zapeljal iz garaže, doživel nekaj praktičnih sprememb.

Praktičen nabor opreme

Aluminijasti okvir A1 Premium Aluminium je na voljo v štirih barvnih izpeljankah, dveh za dečke in dveh za deklice. Opremljen je z vilicami SR Suntour XCT z jekleno vzmetjo, ki ponujajo 70 milimetrov hoda. Prednost osnovne izpeljanke je predvsem pretikanje preko vrtljive menjalne ročice (grip shift), zaradi katere je otrokova roka ves čas na krmilu. Druga prednost v primerjavi z 20-palčnimi kolesi pa je, da je že v osnovni konfiguraciji največji zadnji verižnik večji kot prednji, kar omogoča lažje premagovanje strmejših odsekov. Prednost so tudi mehanske kolutne zavore! Zakaj? Otrok ima z mehanskimi zavorami boljši občutek za odmerjanje zavorne moči, ki ga je prenesel s klasičnih V-zavor. Zagotavljajo mu mehkobo pri zaviranju, poleg tega pa učinek takšnih zavor pri okoli trideset kilogramov težkem otroku sploh ni slab, prej nasprotno. Zavore Tektro so zelo dobre!

Motila nas je dolga, 60-milimetrska krmilna opora, ki preveč naprej sili tudi otroka, visokega okoli 145 centimetrov. Ko se otrok preveč nasloni na celotno kolo, se izgublja neposreden stik s podlago, zato ga včasih celo preveč potiska naprej. A menjava krmilne opore je hitra in poceni izboljšava, ki omogoča veliko večje zadovoljstvo, ko otrok ugotovi, da je vožnja bolj igriva. Druga slabost so ročaji, gripi po domače, ki za dobro udobje zahtevajo nošenje kolesarskih rokavic in so za otroške dlani nekoliko nerodni. Morda se motim, a penasti ali silikonski ročaji so prava zamenjava, še posebej če malček vozi brez rokavic.

Mehanske kolutne zavore so za otroke primernejša izbira in model Tektro Aries je zelo učinkovit.

Predelava za širši razpon prestavnih razmerij in boljšo okretnost

Predelava je vedno zelo osebna odločitev. Vstopni model Riprocka je za svojo ceno zelo spodobno opremljen, in če želimo boljše, pač kupimo dražji model… A ni vedno tako. Ob izkušnjah z nameščeno opremo se pojavijo primerjave z za stopnjo bolje opremljenim modelom in kaj kmalu ugotovimo, kaj bi želeli zamenjati. Osnovni Riprock ima 8 prestav, spredaj en verižnik, menjalne ročice Revoshift, mehanske kolutne zavore Tektro, verigo KMC in menjalnik Shimano Tourney. Obroči so kakovostni že pri vstopnem modelu, enako velja za plašče z gostoto tkanja 60TPI in “specijev” sedež iz serije Kids’.

In zakaj predelava? Recimo, da smo želeli osnovno kolo približati najboljšemu modelu v seriji in mu dodati osebno noto. Osemstopenjski verižnik je nadomestila 10-stopenjska Sramova kaseta z razmerjem 11-36, menjalno ročico je zamenjala tista “prava”, ne več vrtljiva ročica Sram X5, iz iste skupine je tudi zadnji menjalnik s srednjo dolžino kletke. Posledično je bila zamenjana tudi veriga. Najpomembnejši zamenjavi, ki sta bili glavni razlog za predelavo, pa sta bila krmilo in krmilna opora. 60-milimetrsko oporo je zamenjala 20 milimetrov krajša Truvativ Husefelt. Novo krmilo je prav tako široko 600 milimetrov, le da je upogib nazaj tri stopinje večji. Kokpit je tako bliže kolesarju. Sledili sta še menjava ročajev, klasične Specializdove so zamenjali penasti Ritcheyjevi, in namestitev nekaj dodatkov: barvno usklajena bovden menjalnika in gumijasta zaščita gonilk.

Plusi otroških koles plus

Preskok z 20-palčnih koles na 24+ je morda malo prehiter, saj je že obseg plaščev nekoliko preobilen, in če se tega preskoka lotevate pri višini otroka pod 130 centimetrov, ko mu 20-palčno kolo ni več prav, raje počakajte, da zraste še za kakšnih 5 do 6 centimetrov. Od telesne višine 135 centimetrov dalje je kolo popolnoma obvladljivo. In več kot odlično.

Prednost so vsekakor plašči razreda plus, dodatna širina in nižji tlak v plašču pa omogočata večjo stabilnost v zavojih in v našem primeru fant na enoslednicah, ki jih je prej z manjšim kolesom odpeljal dobro, zdaj vsaj v zavojih pelje mnogo bolj nadzorovano in s še več občutka. Da je kolo s temi plašči mnogo počasnejše, kot mi je neki dan navrgel sosed, pa ne bo držalo. Tekalna površina plašča je v resnici sicer širša za dober centimeter, kar pa vsaj pri nas ni predstavljalo nobenih težav.

Visok prednji del okvirja z dokaj dolgo čelno cevjo je zelo dobra rešitev, da otrok spreminja težišče le v zadnjem delu in ne sili preveč na glavo. Prva prednost se izkaže pri spustih, na katerih je vožnja lepša in omogoča več hitrosti. Morda je pozicija kolesarja, vsaj na pogled, nekoliko hecna na ravnem terenu, a ko pride do vzpona, na katerem je treba vstati na pedala in težo prenašati naprej, pred sedež, je kolesar spet v prednosti in ne sili čez krmilo.

Specialized ni edini, ki v 20- in 24-palčni različici ponuja tudi kolesa s plašči plus, je pa zelo dobro dodelal geometrijo, še posebej če izhajamo iz predpostavke, da mora biti kolo pri hiši za obdobje, ko je otrok visok od dobrih 130 pa do 150 centimetrov.

Specifikacije

Specialized Riprock 24

449 EUR

Specialized Bicycle Components

www.specialized.com

Okvir: Specialized A1 Premium Aluminium, single butted

Vilice: SR Suntour XCT, 70 mm hoda

Pesta: aluminijasta, os Cr-mo, nastavek za rotorje s 6 luknjami

Obroči: 24”, aluminijasti z dvojno steno

Plašči: Specialized Big Roller, 24×2,8”, 60˝TPI

Menjalnik: Shimano Tourney TX, 8p

Prestavne ročice: Shimano Tourney, rEVO style

Gonilka: aluminijasta, dolžine 152 milimetrov, 30T

Zadnji verižnik: Sunrace, 11-34

Veriga: KMC Z7

Zavore: Tekrtro Aries, mehanske kolutne, 160/160 mm

Krmilo: Specialized, aluminijasto, ravno, s 5-stopinjskim nagibom nazaj

Krmilna opora: Specialized, 60 mm

Ročaji: Specialized Kraton

Sedež: Specialized Kids’

Sedežna opora: aluminijasta, črna

Pedala: ploska, v slogu BMXKomentarji
felx 10.10.2018 13:24
Kdor kupuje višjo klaso otroških koles, naj preveri Cube. Mi smo za malega zdaj v času popustov nabavili Kid 240 SL 2018 in je odličen. 24 colski kolesi, 1x11, vilica na zrak, odlične hidravlične zavore, prirejene za kratke prste, teža pa sprejemljivih 11kg... Res drastična razlika napram prejšnjemu hotrock 20. 
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ