Desetletje: Zaradi Mezgeca Trst spet postal slovenski

Desetletje: Zaradi Mezgeca Trst spet postal slovenski
14.02.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Sezono 2014 si bomo zapomnili predvsem po izjemni zmagi Luke Mezgeca na zadnji etapi Gira, Italijane pa je slaba dva meseca pozneje »potolažil« Vincenzo Nibali z rumeno majico na Touru.

Na spletni strani Bicikel.com smo pripravili pregled minulega desetletja skozi kolesarsko prizmo. Vsako soboto vas bo na teh straneh pričakal članek, v katerem bomo obdelali eno leto iz minulega desetletja, ki je bilo za svetovno kolesarstvo zelo pestro, za slovensko pa prelomno. Naslednji del serije #desetletje vam pripravljamo naslednjo soboto.

Leto 2014 je minilo brez zares dominantnega kolesarja v pelotonu, čeprav smo spremljali kar nekaj izvrstnih voženj in tudi presenetljivih rezultatov. Spomladi so se na klasikah kolesarji izmenjevali na najvišji stopnički, edini, ki je bil konstantno blizu vrhu, pa je bil vnovič Fabian Cancellara.

Švicar je na spomladanski klasiki Milano Sanremo zaostal le za Alexandrom Kristoffom, ki venomer blesti na najtežjih dirkah, po zmagi na klasiki E3 Harelbeke Petra Sagana pa se je za trenutek že zdelo, da bomo dočakali eksplozijo Slovaka tudi na najpomembnejših dirkah. A je bil na Gent Wevelgemu nekoliko prekratek, prehitela sta ga John Degenkolb in Arnaud Demare, na dirki po Flandriji pa je veliko belgijsko veselico spet preprečil Cancellara.

Zlati Greg najbližje zmagi na Ronde

Greg van Avermaet je do olimpijskih iger v Riu veljal za večno drugega, zelo talentiranega in izjemno močnega kolesarja, ki pa ni imel zmagovalne žilice. Leta 2014 je prišel najbližje zmagi na Ronde, zmagi, ki si jo je v karieri najbolj želel, a je bil Spartak neusmiljen in »zlati Greg« kot se ga je dve leti kasneje prijel nadimek, se je moral spet zadovoljiti z drugim mestom.

Niki Terpstra je včasih problematičen in zelo temperamenten, njegov talent pa nikoli ni bil sporen.

Na Paris – Roubaixu je Niki Terpstra izkoristil veliko ekipno premoč takrat še Omega Pharme in se sam pripeljal na velodrom v Roubaixu, v prvi zasledovalni skupini 20 sekund za njim pa so bili tudi prej omenjeni Degenkolb, Cancellara in Sagan.

Quintana razveselil Kolumbijce, Nibali Italijane

Na tritedenskih dirkah smo spremljali tri različne zmagovalce, ki so se morda nekoliko presenetljivo, a povsem zasluženo zavihteli na najvišjo stopničko v Trstu, Parizu in Santiagu de Composteli. Na Giru je prevladoval Nairo Quintana, na sredini minulega desetletja je še izgledalo, da je le še vprašanje časa, kdaj se bo nizkoraslemu Kolumbijcu vse sešlo tudi v Franciji in bo Kolumbiji privozil prvo zmago na dirki po Franciji. Na Giru sta mu najbližje prišla rojak Rigoberto Uran in Sardinec Fabio Aru, ki se je takrat uveljavljal kot največji up italijanskega kolesarstva in naslednik Vincenza Nibalija.

Pred začetkom Toura je bil potisnjen nekoliko v ozadje, kar je morskega psa še dodatno razbesnelo in Nibali je v Franciji prikazal eno izmed najbolj vsestranskih predstav v treh tednih, v kateri praktično ni bilo napake, v spominu pa bo ostala izvrstna vožnja na etapi po tlakovcih Roubaixa, ki je odločilno vplivala na boj za skupni seštevek. Kdo ve, če bi bil razplet na vrhu drugačen, če ne bi Chrisa Frooma in Alberta Contadorja ustavili padci, oba sta se od rumene pentlje poslovila že precej pred Parizom in Nibaliju odprla pot do Elizejskih poljan.

Nibali v rumeni majici na Touru 2014.

Ker nista krojila razpleta na Touru, sta Contador in Froome svoj dvoboj prenesla na španske ceste in poskrbela za najboljšo tritedensko dirko leta. Vuelta je bila napeta do zadnjega, na koncu pa je za dobro minuto slavil Contador in zdržal nalete Britanca, ki se je moral zadovoljiti z drugim mestom, tretji je bil Joaquim Rodriguez.

Kwiatkowski zlat, 3x3 Valverdeja

Svetovno prvenstvo je potekalo v španski Ponferradi, na razgibani trasi so si domači navijači obetali največ od Alejandra Valverdeja, ki je bil v najožjem krogu kandidatov za zlato odličje in mavrično majico. A je vse favorite presenetil Michal Kwiatkowski, sam je napadel šest kilometrov pred ciljem, favoriti za njim pa so se nekaj sekund gledali med seboj.

To je bilo dovolj, da je Poljak zdržal do ciljne črte in si priboril mavrično majico, prvo za Poljsko v zgodovini. Šprint zasledovalcev je pripadel Simonu Gerransu, Alejandro Valverde pa je še tretje svetovno prvenstvo zapored končal razočaran na tretjem mestu.


Izbruh Mezgeca in »slovenski« Trst

V zadnjih sezonah nas je Luka Mezgec že navadil, da zmaguje v serijah, v sezoni 2014 pa je bil njegov izbruh na najvišjem nivoju nekaj posebnega. Mezgec je imel izvrstno pomlad, najprej je dobil enodnevno klasiko Handzame v Belgiji, nekaj dni zatem pa se je začel njegov pohod po Kataloniji, ki ga je končal s tremi etapnimi zmagami.

Po premoru in »ogrevanju« na dirki po Romandiji je Mezgec na Giro odšel s tihim ciljem, da Sloveniji privozi prvo etapno zmago na rožnati pentlji. Blizu je bil že v šprintu sedme etape, ki jo je končal na tretjem mestu, Giro pa se je z zadnjo etapo zaključil v Trstu.

Ob progi je bilo ogromno slovenskih zastav in navijačev, Mezgec pa je morda najboljši šprint kariere prihranil za ciljno ravnino ob morju in zanesljivo slavil zmago. Zmago, s katero je Trst vsaj za eno popoldne spet postal slovenski. Pred podelitvijo se je nad Trstom utrgal oblak, a tudi to ni pokvarilo zgodovinskega trenutka za slovensko kolesarstvo.

Zmagoviti šprint Mezgeca v Trstu.

V sezoni 2014 je bilo kar nekaj rezultatskih presežkov, Simon Špilak je najprej dobil etapo na dirki po Romandiji, kasneje pa še na kriteriju Dauphine. Ko z današnjimi očmi gledamo nazaj na rezultate sezone 2014, je jasno, da smo spremljali še dva zgodovinska dogodka – zmagi Primoža Rogliča na dirki po Azerbajdžanu in Hrvaški – Sloveniji. Takrat si je bilo težko predstavljati, da bo že pet let kasneje postal številka ena na svetu …

O njegovem vzponu in presežkih njegovih reprezentančnih kolegih več preberite v naslednjih člankih iz serije Desetletje, ki vas na strani Bicikel.com čaka vsako soboto.Značke: Desetletje, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ