Koronavirus pustoši po kolesarski sezoni 2020

Koronavirus pustoši po kolesarski sezoni 2020
10.03.2020 AVTOR: Nejc Grilc

Dogajanje v svetu, ne le v kolesarskem, je zaznamovano z izbruhom koronavirusa, ki je ohromil svetovno gospodarstvo in kar nekaj držav. Med njimi je tudi Italija, posledično pa bo koronavirus očitno glavna tema sezone 2020, v kateri bo spomladanski del koledarja zelo okrnjen.

Prireditelji v Italiji so v zadnjih dneh vendarle morali vreči puško v koruzo in se sprijazniti, da na silo pač ne bo šlo. Medtem se je v Združenih arabskih emiratih vendarle končala prisilna karantena za FDJ in Cofidis, precej slabše pa se je teden odvijal za ekipo Ineosa, ki se je morala sprijazniti z nenadno smrtjo športnega direktorja Nicolasa Portala.

V spodnjih vrsticah Hudičevega jezika smo izbrali pet dogodkov, ki so zaznamovali minuli teden dni v kolesarskem svetu.

V vodo je padel še prvi »spomenik«

V Italiji so razglasili karanteno za vse prebivalce Lombardije, torej skoraj 20 milijonov ljudi, prejšnji teden pa so belo zastavo izobesili tudi pri RCS Sportu in objavili, da so dirke Strade Bianche, Tirreno Adriatico in Milano Sanremo odpovedane zaradi koronavirusa.

Celoten marčevski program dirk v Italiji, tudi nekaj precej pomembnih enodnevnih dirk ekstra ali prve kategorije, je padel v vodo, specialisti za klasike pa so ostali brez meseca dirk, v katerem bi morali ujeti šampionsko formo. Kdaj, če sploh, bodo dirke izvedli, ostaja še nerešeno vprašanje, pri RCS Sportu so potrdili, da so zaprosili za nov datum dirk. Prva možnost naj bi bila junija po Giru, druga pa oktobra, tako bi denimo Milano Sanremo izvedli še 14 dni po dirki po Lombardiji, s čimer bi že tako pestra italijanska jesen dobila nove razsežnosti.

O tem bo UCI odločal v prihodnjih dneh in tednih, do takrat pa je večina kolesarjev odšla na pripravljalne kampe v Španijo, kjer bodo s treningom poizkušali nadoknaditi izpad dirk iz koledarja. Komu se bo pomanjkanje tekmovalnega adrenalina v krvi najbolj poznalo, bomo videli šele ob koncu marca, ko se bo z dirko E3 Harelbeke začel belgijski »sveti teden«.

Številka 1 bo na uverturo še nekoliko počakala

Na dirki Pariz Nica bi moral težko pričakovani debi v letošnji sezoni doživeti tudi Primož Roglič, ki je lansko sezono zaključil na prvem mestu svetovne lestvice, od takrat pa štartne številke še ni pripel na rumeno-črn dres Jumbo Visme.

Na pripravah na vulkanu Teide je Roglič pilil formo in bil po poročilih iz Španije »našpičen« za dirko proti soncu, a so vmes posegli pri Jumbu Vismi. Kolektivno so se odločili, da se do nadaljnjega umaknejo s tekmovanj in med treningi spremljajo razvoj širjenja koronavirusa po stari celini, zato so bili slovenski navijači prikrajšani za prvi naskok Rogle na sam vrh v letošnji sezoni.

Še več, najprej se je napovedoval dvoboj Rogliča s Tadejem Pogačarjem na poti od Pariza do Nice, a je tudi mladenič iz vrst UAE Emirates ostal brez nastopa na dirki, saj je še vedno v karanteni v ZAE. Tudi čas za treninge na trenažerju na hotelskem balkonu se za Pogačarja na srečo izteka, ob koncu tedna se bo po 14 dneh osame lahko vrnil domov.

Ostaja pa vprašanje, kje bosta tako Pogi kot Rogla sploh lahko dirkala v prihodnjih dneh, tednih in tudi mesecih …

Zvezdniška zasedba v Franciji ni razočarala

Kljub odpovedim slovenskih asov in še nekaterih ekip svetovne serije se je v Franciji na nedeljskem štartu prve etape zbrala zvezdniška zasedba. Ponavadi se Pariz Nica za velika imena bori z dirko od Tirenskega do Jadranskega morja, kjer so vremenske razmere nekoliko bolj ugodne, letos pa so se vsi zgrnili na pot proti soncu.

Julian Alaphilippe in Tiesj Benoot sta v dežju prikazala izjemno predstavo. Foto: A.S.O.

Tega v prvi etapi ni bilo na spregled, kolesarje sta pričakala dež in mraz, ki v zadnjih letih redno spremljata eno največjih francoskih dirk sezone. Svoje je dodal še veter in spremljali smo pravi triler na cesti – peloton se je razbil na manjše dele, Warren Barguil je že po prvi etapi končal svojo pot na dirki, tudi Richie Porte in Romain Bardet sta se poslovila od stopničk, a Francozi kljub temu niso bili razočarani.

Po nekoliko »počasnejšem« začetku sezone je Julian Alaphilippe očitno spet dobil vrhunske občutke v noge, v zadnjih 30 kilometrih sta s Tiesjem Benootom nevarno napadla in čeprav jima je etapno zmago speljal Max Schachmann, se je Alaphilippe resno vmešal v boj za zmago. Njegovi načrti so se podrli v drugi etapi, ko je v nepravem trenutku moral menjati kolo, skupaj s prav tako nesrečnim Nairom Quintano sta v še eni vetrovni etapi izgubila več kot minuto. A do Nice je pot še dolga …

Če bo dirka do tja sploh prišla. iz Francije že prihajajo poročila, da bi se lahko ponovila usoda UAE Toura, kjer so dirko končali dve etapi prezgodaj, če bi se virus še naprej širil po Franciji …

Spori so sodu izbili dno – Hammerja 2020 ne bo

Združenje 11 profesionalnih kolesarskih ekip Velon že nekaj let organizira serijo dirk Hammer, ki je počasi pridobivala na veljavi in ugledu v pelotonu. V letošnjem letu bi morali obstoječim dirkam v Limburgu, Stavangerju in Hong Kongu dodati še preizkušnjo v Kolumbiji, a so se njihovi načrti sesuli v prah.

Več o njihovih težavah, sporih Velona in UCI-ja, ki bodo epilog dobili pred evropsko komisijo in namernem metanju polen pod noge s strani krovne organizacije boste lahko brali v prihajajoči reviji Bicikel, ki bo ugledala luč sveta v četrtek. Povejmo le še to, da so imeli pri Velonu vsega dovolj in da so se po sestanku ekip odločili, da v tej sezoni ne bodo izvedli nobene Hammer dirke, serijo pa naj bi kljub temu poizkusili obuditi v sezoni 2021, ko bodo tudi odnosi z UCI morda nekoliko boljši.

Do takrat je kolesarstvo izgubilo format dirkanja, ki marsikomu od tradicionalnih ljubiteljev tega športa ni bil pogodu, a je bil hkrati mnogo bolj prijazen mlajšim generacijam in »on-demand« konzumiranju vsebin. To je ciljna skupina, ki jo bo tudi kolesarstvo hočeš nočeš moralo čim prej nagovoriti.

Za Nicom je ostala velika praznina

Najbolj tragično novico smo tokrat prihranili za konec. Kot strela z jasnega je prejšnji teden udarila novica, da je 40-letni nekdanji kolesar in zdaj športni direktor Ineosa Nicolas Portal zaradi srčnega zastoja umrl na svojem domu v Andori.

Nico Portal ni bil le odličen športni direktor, bil je zraven pri vseh zmagah britanskega moštva na dirki po Franciji, bil je predvsem eden najbolj prijaznih ljudi v kolesarski karavani. Izrazi sožalja so prihajali z vseh strani, Portal je bil ljubljenec medijev, saj je tudi v najtežjih trenutkih za Ineos ostajal spoštljiv do predstavnikov sedme sile in je razumel, da kljub vsemu le opravljajo svoje delo.


Ob misli na Ineos se je težko izogniti podobi Portala, ki s širokim nasmehom klepeta pred ekipnim avtobusom in razbija napetost v zraku, ki je okrog »zvezde smrti« ponavadi ne manjka.

Za Nicom bo ostala velika praznina, še zdaleč ne le v kolesarskem svetu. Portala ne bo nazaj, bo pa prihodnji torek nazaj rubirka Hudičev jezik. Takrat, upajmo, s precej bolj pozitivnimi novicami.



Pretekli tedni










Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ