Spoznajmo Slovenijo: Vrnitev na Glavni trg

Spoznajmo Slovenijo: Vrnitev na Glavni trg
04.05.2019 AVTOR: DZ, vir: Tour of Slovenia

Spoznajmo dirko po Sloveniji. Pet etap. 814 kilometrov. Termin: 19. - 23. junij. Tu so podrobnosti petdnevne dirke. 5. etapa: Trebnje – Novo mesto. 157,7 km.

Opis etape
Petdnevna etapna dirka po Sloveniji se bo končala 23. junija. Če se je lani s posamično vožnjo na čas, bodo tokrat kolesarji na voljo imeli običajno etapo. Tako kot lanski kronometer, se bo tudi ta etapa začela v mestu Trebnje. Najprej del zaprte vožnje, potem pa takoj leteči cilj na vrhu Čateža. Po nekaj manj kot desetih kilometrih. Sledil bo spust in še dva leteča cilja.

Najprej Ivančna Gorica, potem spet Trebnje. V Podturnu bo “bife”, potem pa se bo začel prvi izmed dveh kategoriziranih vzponov. Oba sta tretje kategorije. Prvi je Brezje. Na 542 metrov visok vrh bodo kolesarji prišli po nekaj manj kot 96 kilometrih. Vzpon je dolg 7,6 km, povprečni naklon pa znaša 4,4 %. Sledil bo spust v Črnomelj, kjer bo tretji leteči cilj.

Sledila bo še vožnja skozi Metliko, kjer bo na sporedu še četrti in obenem zadnji leteči cilj. Potem pa se bo začel vzpon na Vahto. Gre za položnejši klanec, ki ga poznamo že z dirke za VN Adria Mobil. Na tisti dirki je na sporedu v prvem delu, tukaj pa bo v samem zaključku. Na 623 metrov visok vrh bodo kolesarji prišli po 138,4 kilometrih dirkanja. Vzpon je dolg 8,6 km, povprečni naklon pa znaša 4,7 %.

Mnogi pravijo, da bo to etapa za sprinterje, a bodo morali obdržati stik z najboljšimi prav na tem vzponu, saj bo potem sledil samo še spust in ravninski del vse do prenovljenega Glavnega trga v Novem mestu. Prvič so se po prenovljenem Glavnem trgu kolesarji podali v zaključku letošnje dirke za VN Adrie Mobila, ki jo je dobil domači adut Marko Kump.

Preberite še
Predstavitev 1. etape
Predstavitev 2. etape
Predstavitev 3. etape
Predstavitev 4. etape

Bogdan Fink: Trebnje bo spet gostilo start. Potem pa Čatež in Ivančna Gorica. Pa v Belo krajino, Črnomelj, Matlika in Vahta. Prek Gorjancev bomo prišli v Novo mesto. Tokrat v zaključku je bo še tistih tradicionalnih krogov. Zato bo cilj takoj po spustu, na prenovljenem Glavnem trgu. To bo priložnost za sprinterje, ki pa se bodo morali na Vahto kar potruditi. Tudi ekipe jih bodo morale na zadnjem spustu potegniti v ospredje. Cilj bo okrog 15. ure. Tako kot to načrtujemo za preostale etape.

Marko Kump: Na Glavnem trgu so nove kocke in posledično se lahko po njih lepše vozi. Niso take kot včasih, niti niso tako zahtevne. Predvsem pa precej manj drsijo, kot prejšnje. Na Kandijski most bomo tokrat prišli s spodnje strani, kar pomeni, da hitrost ne bo tako velika. S te strani smo se večkrat pripeljali v mlajših kategorijah. Vsekakor bo velika borba za pozicije pred tem ovinkom. Vzpon na Vahto ni zahteven, če pa se kolesarji odločijo, da ga bodo naredili takega, potem bo težko. Do razlik ne bi smelo priti, saj se cesta večkrat poravna, tako da večje selekcije ne bo. Spust je hiter,  tehnično pa ni tako zelo zahteven.

Tadej Pogačar: Tudi ta etapa ni tako zelo lahka. Če bi nosil zeleno majico, potem bi moral ob sebi imeti močno ekipo, ki bi nudila dovolj pomoči. Na zadnjem vzponu pa lahko pride tudi do resnejšega napada. Prepričan sem, da na cilj ne bo prišla celotna glavnina. Malo večja skupina kolesarjev, a tudi ne prevelika.

Časovnica etape
3D predstavitev etape
Presek etape
Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ