Jumbo Visma z dovršeno taktiko do rumene majice

Jumbo Visma z dovršeno taktiko do rumene majice
13.07.2022 AVTOR: Boštjan Svete, Foto: A.S.O. Charly Lopez

Enajsta etapa je bila po koeficientu zahtevnosti druga najbolj zahtevna na letošnji Dirki po Franciji, bolj zahtevna bo samo še osemnajsta etapa v Pirenejih.

Od samega začetka etape smo lahko spremljali poizkuse kolesarjev, da se sestavi prava kombinacija za ubežno skupino in znova se je beg izoblikoval šele v poizkusu, ko je bil del bega tudi letos neverjetni Wout Van Aert, ki se mu je tokrat v begu pridružil tudi klubski kolega Christophe LAPORTE. Skupina dvajsetih ubežnikov se je izoblikovala ravno nekaj kilometrov pred prvim vzponom 2. kategorije Lacets de Montvenier (3,4 km, povprečni naklon 8,2 %), ki pogosto krasi slike družabnih omrežij s posnetki iz zraka in prepredenimi ovinki.





Pred pomočniki Tadeja Pogačarja iz ekipe UAE je bila ponovno zahtevna naloga, ohranjati razliko, do močne ubežne skupine.

Na polovici etape je ubežna skupina začela s klancem 1. kategorije Col du Telegraphe na nadmorski višini 1.566 metrov (11,9 km, 7,1-odstotni naklon). Sledil je spust v mesto Valloria, ter ponovno vzpenjanje na najvišjo točko letošnjega Toura z 2.642 metri na Col du Galibier (17,7 km, 6,9-odstotni naklon).


Še pred vrhom Col du Telegrapha so se na rumeno majico začeli prvi napadi, ki jih je začel Primož Roglič, Pogačar je bil pripravljen in na dolgem spustu ohranil mirnost.

Od glavnine se je odcepila skupina favoritov, v kateri so bili trije kolesarji Jumbo-Visme, poleg Rogliča še Vingegaard in Benoot, vodilni Tadej Pogačar in Geraint Thomas (Ineos).

Pred vrhom Col du Galibier-ja so kolesarji Jumbo-Visme ponovili taktično dovršeno izpeljano dirko, kar se je izkazalo na koncu današnje etape. Primož Roglič je začel z napadi na rumeno majico. V skupini osmih kolesarjev je bilo kar polovica kolesarjev Jumbo-Visme, pred njimi pa še izjemni Wout van Aert.


Dvanajst kilometrov do cilja je bil pred kolesarji zadnji ciljni vzpon najvišje kategorije Col du Granon Serre Chevalier (na 2.413 metrih, 11,3 km, 9,2-odstotni naklon). Warrena Barguila je z vzponom začel, kot prvi s kar tremi minutami prednosti pred zasledovalci, Trojica z Geschkejem, Latourjem in Quintano je zaostajala dobri dve minuti, skupina z rumeno majico pa pet minut. Rafal Majka je narekoval tempo za Tadeja Pogačarja, Primož Roglič je popustil in odlično opravil ekipno delo za skupen cilj, prevzem rumene majice. V skupini za zaključne kilometre so ostali še Vignegaarda, Thomas, Yates (oba Ineos) ter Romain Bardet (DSM), ki je tudi prvi poizkušal z napadom in si tudi privozil manjšo razliko.


Slabih pet kilometrov do vrha vzpona se je zgodil odločilen napad Vingegaard, na katerega Tadej Pogačar ni imel več odgovora, kar sta hitro izkoristila tudi kolesarja Ineosa. Neskončni kilometri do vrha so pomenili za Vingegaard vse večjo prednost za rumeno majico.

Tadej Pogačar je zapadel v prvo kameram vidno krizo vse od leta 2019, ko je z vsako dirko nizal neverjetne uspehe.

Na koncu je Tadej Pogačar v etapi zasedel sedmo mesto in zaostal za slabe tri minute za zmagovalcem etape Vingegaardom, ki je prevzel tudi rumeno majico in upravičil zaupanje ekipe in tako najboljši možen način poplačal izjemno delo celotne ekipe.

Tadej Pogačar je tako po enajsti etapi na tretjem mestu z 2:22 zasotanka za vodilnim Vingegardom in drugo uvrščenim Thomasom.

Izjemno dirko je zaznamoval še odstop sredi etape Van der Poula, ki se je tako pridružil kolesarjem, ki ne bodo končali letošnje dirke.




Najbolj borbeni kolesarji po posamezni etapi:

2. etapa, Sven Erik BYSTRØM
3. etapa, Nielsen Magnus CORT
4. etapa, Anthony PEREZ
5. etapa, Nielsen Magnus CORT
6. etapa, Wout Van AERT
7. etapa, Simon GESCHKE
8. etapa, Mattia CATTANEO
9. etapa, Thibaut PINOT
10. etapa, Alberto BETTIOL
11. etapa, Warren BARGUIL




Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ