Primož Roglič ostro napadal za četrto mesto na najvišji točki

Primož Roglič ostro napadal za četrto mesto na najvišji točki
26.07.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

To je bila težko pričakovana 17. etapa na dirki po Franciji. Bagneres de Luchon je gostil start, cilj pa je bil prvič na Sain Lary Soulanu. Etapa je bila dolga vsega 65 kilometrov, a kolesarji so se morali kar 43 kilometrov vzpenjati. Organizatorji so se odločili za rahlo spremembo. Na startu so narisali startne črte in kolesarje razvrstili glede na vrstni red v skupnem seštevku. Za prvo črto je tako bil Geraint Thomas, s četrte startne črte pa je startal Primož Roglič.

Po napovedih in pričakovanjih to ni prineslo nikakršnih sprememb. Kolesarji so se takoj po startu spopadli s prelazom Peyresourde, takoj za tem pa so se vzpeli še v mestece nad njim Peyragudes. Govorimo o 15 kilometrih vzpona prve kategorije. Sicer pa je po pričakovanjih kmalu prišlo do napadov in takoj se je izoblikovala skupina 22 ubežnikov. Med temi so bili Yates, Valverde, Alaphilippe, Nieve, Majka, Pellizotti …

Na Peyresourde je prvi prišel Kangert, ki je imel 20 sekund prednosti pred prvimi zasledovalci. Na spustu pa sta ga ujela Alaphilippe in Durasek. Trije so se kot prvi podali proti vrhu naslednjega vzpona prve kategorije Col de Cal Louron Azet. Po 37 kilometrih so dosegli tudi vrh. Kolesarji Skyja so imeli vse pod nadzorom in so tudi poskrbeli, da novi napadi niso bili uspešni. V ospredju so vztrajali le redki. V skupini z najboljšimi ni prišlo do sprememb.

Sledil je zahteven spust in potem še zaključnih 16 kilometrov. V ospredju sta vzpon ekstra kategorije na Col du Portet začela Alaphilippe in Kangert. Govorimo o najvišji točki dirke, saj je bil cilj na 2215 metrih nadmorske višine. Ubežnika sta imela dobro minuto prednosti pred prvimi zasledovalci in 2:35 pred skupino z najboljšimi. Alaphilippe je popustil, Kangert pa je nadaljeval v samostojnem pobegu. V lovu za njim je napadel Valverde, sledila pa sta mu samo Martinez in Majka.

Med najboljšimi so ritem pričeli narekovati Movistarjevi kolesarji. Sledil je napad Naira Quintane in Dana Martina, medtem ko so kolesarji Skyja narekovali svoj ritem in se na napad niso odzvali. Quintana je kmalu za seboj pustil Martina. Dobrih 13 kilometrov pred ciljem pa je prvič napadel izjemni Primož Roglič. Sledil mu je lahko Chris Froome, medtem ko ju je v svojem ritmu lovil Tom Dumoulin, za katerim so se vozili vodilni Thomas, Bardet, Kruijswijk, Landa in Bernal.

Nizozemec je poskrbel, da so Rogliča ujeli, Bernal in Poels sta nadaljevala z narekovanjem ritma. Quintana je kmalu prehitel tudi Valverdeja, pridružil pa se mu je Majka in skupaj sta dobrih osem kilometrov pred ciljem prehitela Kangerta. Majka je popustil šest kilometrov pred ciljem in prehitel ga je tudi vztrajni Martin. Dobro minuto za njim pa so ostali samo še najboljši.

Sledil je napad Kruijswijka pet kilomtrov pred ciljem in poskrbel, da sta ostala Thomas in Froome samo še z enim pomočnikom Bernalom. Kolumbijec je poskrbel za dodatno selekcijo, pa tudi zato, da je skupina prehitela Majko. Tri kilometre pred ciljem pa spet napad Primoža Rogliča. V težavah sta se znašla Landa in Froome. Froomu je na pomoč prišel Bernal, priložnost pa je poskušal izkoristiti Tom Dumoulin, ki je pospešil.

Spet pa je napadel Roglič. V ospredju je Quintana nadaljeval v svojem ritmu in je prišel do etapne zmage, drugi pa je bil Martin. V boju z rumeno majico pa je blestel Roglič. Sledila sta mu lahko Thomas in Dumoulin. Sledil je sprint za tretje mesto, ki ga je dobil Thomas. Za Quintano je zaostal za 47 sekund. Četrti je bil Roglič z 52 sekundami zaostanka. Isti čas so pripisali Tomu Dumoulinu.

Sledili so Kruijswijk, Bernal, Froome, Landa, Zakarin, Majka, Valverde, Bardet … Thomas ima v skupnem seštevku 1:59 prednosti pred Dumoulinom, ki je zdaj prehitel Frooma. Ta je z zaostankom 2:31 tretji. Roglič je četrti in se mu je približal na vsega 16 sekund. Njegov zaostanek za rumeno majico znaša 2:47. Pred kolesarji je zdaj lažja etapa, v petek pa še nadvse zahtevna gorska preizkušnja.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ