Tour: Direktorjevo navdušenje nad veliko četverico

Tour: Direktorjevo navdušenje nad veliko četverico
07.01.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Direktor dirke po Franciji Christian Prudhomme je v intervjuju za Deniere Heure govoril o Netflixu, prihajajočem Touru in zvezdnikih, ki se bodo letos udarili za rumeno majico.

"Vedno sanjamo o tem, da bi na Touru imeli vsa največja imena, vendar so vedno tudi kolesarji, ki na določeni točkih svojih karier izberejo druge dirke," je v enem izmed intervjujev dejal direktor dirke po Franciji Christian Prudhomme.

Tokrat je meril na Wouta Van Aerta, ki se je odločil, da se posveti klasikam, dirki po Italiji in potem olimpijskim igram. Prvič po šestih letih bo preskočil francoski Tour. A Prudhommu se vseeno lahko smeji, saj so prihod na Tour napovedali “največji štirje” za etapne dirke. Tu seveda merimo na imena Tadej Pogačar, Primož Roglič, Jonas Vingegaard in Remco Evenepoel. Tu bodo po vsej verjetnosti še nekateri mladi, kot so Felix Gall, Mattias Skjelmose, Carlos Rodriguez …

"Štirje vrhunski kolesarji v štirih različnih ekipah vzpodbudijo veliko domišljije. Od teh štirih imamo dva kolesarja, ki lahko napadeta od kjerkoli. Govorim o Pogačarju in Evenepoelu. Sposobna sta narediti razliko tam, kjer se najmanj pričakuje. Lepo je gledati tak način dirkanja proti precej bolj premišljenjemu, kot ga gojita Roglič in Vingegaard," je pojasnil Prudhomme. Izpostavil je izmed teh najmanj izkušenega in na tritedenskih dirkah najmanj uspešnega Remca Evenepoela.

Dobil je dirko po Španiji, letos pa je po blestečih predstavah odstopil z italijanskega Gira, na španski Vuelti pa je pogorel v najtežji etapi. "Upam, da bo Evenepoel na Touru poskrbel za paniko v glavnini. Lahko poskrbi za preobrat. Na zadnji Vuelti me je navdušil. Mislil sem, da bo po slabem dnevu odstopil, vendar pa je pokazal izjemne predstave vse do zadnjega dneva. Seveda bi ga radi videli v boju za skupni seštevek, a karkoli se zgodi, poskrbel bo za veliki šov. Zadovoljni smo, da bo del naše dirke."

Zadovoljen pa je očitno tudi z izkupičkom novega projekta. Tour in nekatere ekipe so pričele sodelovati z Netflixom. Prva serija o Touru 2022 z naslovom Unchained je požela veliko uspeha: "Veliko ljudi je odkrilo kolesarstvo in ga prepoznalo kot ekipni šport. Osebno sem spoznal, kakšen je Jasper Philipsen kot oseba. Ta nekakšen dodatek nam omogoča, da nas spozna mlajša populacija. Ravno tako je obuditev ženskega Toura del projekta, da pridobimo nove gledalce."

Prudhomme je poudaril, da je tudi po zaslugi Netflixove serije letos ob ceste prišlo še več gledalcev. Predvsem število mlajših - starih med 15 in 24 let - je bilo precej večje. 54 odstotkov vseh je bilo ženske. O tem, da se bo letos Tour izjemoma končal v Nici pa: "To pomeni, da bo zelo blizu gora, kar so sajne vsakega direktorja. To nam omogoča, da 48 ur pred zahtevnih kronometrom od Monaka do Nice s sedemsto metri nadmorske višine kolesarje popeljemo še čez Bonette, ki je najvišje ležeči asfaltirani prelaz. Če bi končnega zmagovalca določil zadnji kronometer, bi to bilo izjemno."

Značke: Dirka po Franciji
Ključne besede:
Primož Roglič
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ