Matej Drinovec: Slavil zmago in se izognil strmoglavljenju

Matej Drinovec: Slavil zmago in se izognil strmoglavljenju
14.12.2018 AVTOR: DZ

Matej Drinovec in njegova Azija: "Imeli smo neverjetno srečo, saj je letalo, s katerim bi leteli, če bi se odpravili naravnost na dirko, strmoglavilo. Med žrtvami je bilo deset kolesarjev."

Matej Drinovec je član moštva KK Kranj, a v zadnjih mesecih je pisal posebno zgodbo. Večina kolesarjev se v tem obdobju že resno pripravlja na novo sezono, Drinovec pa je to obdobje izkoristil za dirkanje v Aziji. Z njim smo se dogovorili, da nam v nekaj zapisih razkrije njegovo pot, dirkanje in dosežke. Sicer se je že vrnil domov, a vseeno se rad spomni nekaterih stvari, ki jih je doživel v tujini. Potem, ko nam je opisal način dela tamkajšnjih kolesarjev, je zdaj na vrsti dirka Tour de Linggarjati.

"Imeli smo neverjetno srečo, saj je letalo, s katerim bi leteli, če bi se odpravili naravnost na dirko, strmoglavilo. Med žrtvami je bilo deset kolesarjev."

Matej Drinovec
Končno smo spet dočakali dirko. S kombijem smo se iz Yogjakarte odpeljali v osem ur oddaljen Linggarjati, kjer smo nastopili na tridnevni dirki. Gre za serijo dirk LCC. Na sporedu so petkov kronometer, za vikend pa sledita še cestna dirka in kriterij. Dirko sem izkoristil predvsem za dober test, pred prihajajočim Singkarakom. Na slavnostni otvoritvi dan pred dirko se je kot po navadi zbralo ogromno gledalcev in evropski kolesarji smo bili prvi v vrsti za deljenje avtogramov in »selfije«. Poizkusil sem se čim hitreje izmuzniti in se odpraviti v posteljo. Start kronometra je bil namreč že ob sedmih zjutraj. Kronometer sem odvozil s cestnim kolesom in dosegel osmo mesto, kar me je kar malo presenetilo in vedel sem, da je pripravljenost dobra.

"Na slavnostni otvoritvi dan pred dirko se je kot po navadi zbralo ogromno gledalcev in evropski kolesarji smo bili prvi v vrsti za deljenje avtogramov in selfije."

Sledila je 119 kilometrov dolga cestna dirka. Nastopilo je kar nekaj močnih ekip in vedel sem, da moram, če želim zmagati že takoj na prvi klanec narediti selekcijo. Robert, ki je bil po prvem dnevu na drugem mestu se je strinjal, da poskusim z napadom, tako da bi on lahko mirno čakal na zaključek. Čez prvi klanec nas je prišlo šest, a ni bilo pravega sodelovanja. Takoj, ko nas je »grupa« ujela, pa sem napadel še enkrat. Tokrat uspešno. Štirje kolesarji smo složno narekovali tempo do osemdeset kilometrov do cilja. Pred kratkim, a strmim klancem mi Hennry pove, da je eden izmed ubežnikov hiter v zaključku, in da naj napadem na vso moč. Dveh se znebim na klanec, enega na spustu in ko prednost naraste na 30 sekund vem, da nimam več kaj čakati. Cesta se sprva blago vzpenja. Zasledovalce še vidim, kmalu pa postane bolj strmo in zavito, tako da me ne vidijo več. Deset kilometrov do cilja je prednost dve minuti in začnem verjeti, da mi bo uspelo. Kratek spust do cilja in veliko olajšanje. Končno mi je uspelo zmagati dirko v kategoriji elite.

"Deset kilometrov do cilja je prednost dve minuti in začnem verjeti, da mi bo uspelo. Kratek spust do cilja in veliko olajšanje. Končno mi je uspelo zmagati dirko v kategoriji elite."

Na nedeljskem kriteriju se mi ni izšlo po načrtu. Proga je bila tehnično nezahtevna, vedel sem, da v čistem sprintu nimam »šans«, zato sem napadel po prvem sprintu in trije smo si hitro privozili manjšo prednost. Na žalost so nas ujeli in v ovinku me je eden izmed kolesarjev »zahaklal«. Sicer mi je uspelo ostati na kolesu, a naredila se je »luknja« in videl sem, da ni interesa za lov. Robert je bil spredaj in vedel sem, da je v zaključku sposoben zmagati. Na cilju je bil nekoliko »prekratek«, tako da je osvojil drugo mesto, sam pa sem bil deseti. V skupnem seštevku pa sva končala na drugem in tretjem mestu. Po dirki smo se odločili, da se za nekaj dni vrnemo v našo »bazo« v Yogjakarti in kasneje od tam letimo v Padang, kjer je bila na sporedu zadnja dirka Tour de Singkarak. Imeli smo neverjetno srečo, saj je letalo, s katerim bi leteli, če bi se odpravili naravnost na dirko, strmoglavilo. Med žrtvami je bilo deset kolesarjev. Včasih velja rek »ob pravem času na pravem mestu«. Jaz sem na srečo bil. Najprej na dirki, kasneje pa tudi na poti!


Preberite še
Treningi z lokalci kot dirke
S kolesom na Bali
Ko si ne želiš sestopiti s kolesa
V Aziji z možgani na off
Od nesreče do "Kitajska, nikoli več"
Obvezna oprema in obvezna Nutella
Matej Drinovec in njegova Azija

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ